Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisan på Kullens topp

Annons

Tyvärr verkar inlägget inte vara särskilt sakligt och dessutom trist ur andra avseenden. Jag vet inte heller om Peter Krantz åsikter delas av övrig personal vid länsrätten.

Jag har förståelse för att anställda vid länsrätten inte gärna vill ändra invanda mönster och flytta från en fungerande arbetsplats, men jag efterlyser något slags eftertanke och analys av de möjligheter som faktiskt öppnas vid en omlokalisering.

Framför allt oroar det mig emellertid vad som händer om denna negativa attityd får bestå. Det är ju nämligen troligt att länsrätten kommer att samlokaliseras med tingsrätten och man frågar sig då hur det kommer att fungera om länsrättspersonalen (eller delar av den) framhärdar i denna misstro.

Jag kan ta mig själv som exempel. Jag hade länge ifrågasatt centraliseringen av tingsrätterna och var länge motståndare till sammanslagningar som kunde äventyra förtroendet för rättsskipningen. Det kom dock en tid då jag insåg att det inte längre gick att kämpa emot utan jag fick - som det heter i lumpen - "gilla läget". Därför har jag intagit en positiv attityd till sammanslagningen liksom övrig personal vid forna Ludvika och Hedemora tingsrätter. Det gör att det har fungerat mycket bra.

Min förhoppning är att även länsrättens personal kommer att se lika positivt på en kommande förändring. Jag ser personligen fram emot att få nya arbetskamrater från länsrätten och tror att vi kommer att arbeta bra tillsammans. En förutsättning är dock att även personalen från länsrätten också ser positivt på detta.

Peter Krantz har använt en del svepande formuleringar i sitt inlägg.

Tyvärr delvis något som förekommit i rubriker i pressen med tal om "domstolskomplex": Det är faktiskt inte någon sorts Stalinkrokan som ska byggas, utan en modern och funktionell domstolsbyggnad.

För det första är uttrycket "katastrof" väl starkt i sammanhanget, alldeles oavsett vilka åsikter man må ha i övrigt. Att påstå att tingsrätten skulle vilja "roffa åt sig" lokaler är - milt sagt - en mindre väl vald formulering. Vidare påstås att det finns gott om lediga lokaler i Falun.

Javisst, men knappast lämpliga för domstolsförhandlingar, vilka förekommer i stor omfattning vid tingsrätten - till skillnad från länsrätten.

Säkerheten måste tyvärr också förbättras, vilket knappast kan göras om man sprider ut tingssalarna i stan.

I sammanhanget bör också nämnas att det är självklart att domstolar inte ska dela lokaler med vare sig åklagare eller polis. Symbolvärdet i en fristående domstolslokal kan inte överskattas. Slutligen är talet om att domstolsbygget skulle hota Faluns grönområden svårbegripligt. Var och en som besökt Kullen i dag inser att allmänhetens tillgång till naturen på denna plats inte skulle försämras av ett nybygge. Skogsytorna berörs ju inte nämnvärt av byggplanerna.

Avslutningsvis hoppas jag att tingsrättens och länsrättens personal kan samarbeta i god anda och ta tillvara de framtidsutsikter som öppnas.

Tillsammans kan vi göra ett gott arbete för rättvisan i alla dess former och dessutom trivas ihop som arbetskamrater. Jag tycker det ska bli roligt att få arbeta ihop med länsrättens anställda, varav jag redan känner flera som mycket sympatiska människor.

LARS-ERIK BERGSTRÖM

Mer läsning

Annons