Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviksskolan gör cd för Pakistan

Annons

På onsdag börjar Rättviksskolan sälja en egenproducerad cd-skiva. Behållningen går oavkortat till skolsatsningar i Pakistan.

- Idén till detta kom efter flodvågskatastrofen. Varför inte låta eleverna "skriva av sig" och sammanställa allt i musikform på en cd, säger musikläraren Björn Lodin.

Efter flodvågskatastrofen i Sydostasien fick musikläraren Björn Lodin en idé. Han insåg att eleverna behövde uttrycka sina känslor. Samtidigt förstod han som gammal musiker och producent att en cd-produktion kunde vara ett sätt att nå det målet. Ett samarbete mellan svensk-, musik och bildundervisningen inleddes.

- Eleverna fick skriva av sig under svenskan i form av en musiktext. Totalt kom det in 200 bidrag, som jag sedan sammanställde till en text och tonsatte. Elevernas egna ord och tankar ligger med i den färdiga låten. Sedan har vi spelat in all musik och text under musiklektionerna. Alla har deltagit. Varje klass har sjungit in en egen strof, säger Lodin.

Förutom flodvågen finns andra teman med på skivan - drömmar, vänskap och meningen med livet. Varje tema har resulterat i en låt.

Skivomslaget har producerats av skolans bildundervisningsklasser.

- Jag har jobbat musikaliskt med ungdomar tidigare, men aldrig i detta format. Det har varit ett framgångsrikt sätt att jobba på. Eleverna har varit mycket duktiga. Det har inte varit några enkla låtar som vi producerat, säger Lodin.

På onsdag släpps skivan i samband med Operation Dagsverke. Tanken är att eleverna ska sälja skivan till förmån för skolväsendet i Pakistan. Upplagan är på 500 exemplar.

- Det har varit jättekul att vara med. Uppgifterna har känts konkreta, överkomliga och inspirerande. Kul att vara många som samarbetar mot ett gemensamt mål, säger eleven Linn Ljunggren.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons