Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviksranking kritiseras

Annons

Det var i början av 2000 talet som Svensk Näringsliv började mäta företagsklimatet i Sverige genom att 60 000 företag och 13 000 kommunpolitiker erbjuds delta i en enkätundersökning. Cirka två tredjedelar av de tillfrågade svarade på enkäten.

Enligt undersökningen rasade Rättvik 59 placeringar från förra året, vilket Jonny Jones inte tycker är speciellt alarmerande.

- Vi föll tillbaka de placeringar vi klättrade förra året och vi ligger ändå högt upp på listan i jämförelse med hur vi placerade oss när undersökningarna startade.

- Det är svårt att tolka undersökningen förrän vi får ta del av frågorna och svaren. Jag tror företeelser som är aktuella för tillfället när frågorna ställdes, det vill säga under oktober månad 2004 påverkar resultatet. Då arbetade vi med Vackert Rättvik etapp fyra och det påverkade företagen på Lilla industriområdet och deras in- och utfartstrafik, kommunikationer var människor irriterade över. Vi har i stort sett samma kommunikationer i Mora och Leksand och där var man i huvudsak nöjd. Det kan vara aktuella händelser, debatter som påverkar svaren. Det kan inte vara som Carl Ström hävdat kommunens engagemang i Hotell Lerdalshöjden för den affären var inte aktuell under hösten 2004, säger Jonny Jones.

- Att vargdebatten som Carl Ström anser kan påverka placeringen visar att han inte hänger med speciellt mycket i vad som händer lokalt. När vi klättrade många placeringar i undersökningen var vargdebatten lika het och kommunen har till och med fått pris och utmärkelse för vår nyanserade debatt och engagemang i vargfrågan av Dalarnas Naturskyddsförening.

- Carl Ströms kommentarer är mycket märkliga, han är ute och cyklar och det sänker undersökningens trovärdighet, säger Jonny Jones.

Både kommunalrådet och ordförande för Närviks styrelse, Anette Riesbeck har fått kännedom om att det lokala näringslivet önskar betydligt mer kommunikation mellan kommunen och näringslivet.

Närvik har fått i uppdrag av kommunen att lösa problemen med kommunikationen och en ny tjänst inrättas vid sidan om den näringslivsansvarige Gunilla Jacobsson som enligt kommunledningen i huvudsak ska arbeta utåt, regionalt.

- Rekryteringen är i full gång och det blir en tjänst där personen ska vara länken mellan företagarna och kommunen.

- Jag är inte överraskad över att företagarna har synpunkter på kontakten mellan kommun och näringsliv. Det är ingen nyhet och 2004 blev något av ett mellanår, bara det löpande fungerade men inga satsningar genomfördes. I övrigt är jag förvånad att Rättvik inte skulle vara mer företagsvänligt än undersökningen visar. De reaktioner jag får är positiva, säger Anette Riesbeck.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons