Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviksdansen-folkloristisk mötesplats

Annons

När Svenska samarbetsnämnden för Svenska Ungdomsringen och Riksföreningen för folkmusik och dans genomför danstävlingen Maxkapplek för första gången tillsammans med Dalarnas Spelmansförbund är det en viktig del av Rättviksdansen. Maxkapplek är en tävlingen för nya folkdanser där de bedöms och tävlar mot varandra.

Polskan är central i festivalen och genomsyrar programmet. Många utländska gäster kommer, dansband i natten, låtspel på logen, Hoven Droven och massor av olika sorters mat på mattorget.

Jan Erik Stors räknar med minst 6000 besökare. Förutom de många besökare som delar i folklivet i centrum.

Rättviksdansen har kulturutbyte genom UNESCO och CIOFF, men har inte ekonomisk möjlighet att ta mot alla som vill komma. I årets festival finns två folkdanslag inbjudna, ett från Rumänien, Dina Timisulut och grekiska gruppen Naoussa Paros.

Sedan festivalen blev en ideell angelägenhet stöder Rättviks kommun arrangemanget med 300 000 kronor och utan det hade det inte blivit någon festival alls, anser Lars Gunnar Persson verksamhetsledare för Rättviksdansen och parkchef.

Det är i Rättviksparken stor del av festivalen äger rum även om det blir spel och dans i centrum varje dag.

Invigningen sker i centrum med invigningstal av Elisabeth Lindholm, ordförande Dalarnas Hembygdsring. Rättviks dansar där festivalstämningen ska kännas i varje gathörn hoppas Lars Gunnar Persson blir lyckad folkfest.

Många folkdanslag kommer och många musiker. Finska JPP, svenska Hoven Droven, Nick Borgen på Rotundan och vare kväll är ett spelmanslag värd för dans och spelstuga på logen. Leksands spelmanslag, Säter, Rättvik och Orsa spelmanslag ansvarar varje kväll för musiken, pub och vad som ska hända på scenen.

I år firar dessutom Dalaföreningen i Stockholm, masar och kullor i förskingringen 100 år. Detta firas med ett eget spel som Gunnar Sold, ordförande i föreningen skrivit och föreställningen framförs av medlemmarna som tränat hela vintern. Mats & Marit-Ett dalabröllop, heter spelet.

Det centrala i festivalen är ändå polskan och under kursveckan genomförs ett antal polskekurser och kurser i låtspel med bland andra Per Hans och Björn Ståbi.

Dansbandet Kellys spelar, det blir föreställningar med tema ljus i mörker och musikaliskt fyrverkeri. Vad programmet Mörksuggan med Fomp och gäster egentligen innehåller gav varken Jan Erik Stors eller Lars Gunnar Persson något entydigt svar på. Det blir en magisk happening, varje festivalkväll i tältet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons