Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikscentern lovar gratis barnomsorg

Annons

Rättviks förbättrade finanser och fortsatt ökad inflyttning ska möjliggöra en storsatsning på barnomsorg, skola och äldrevård. Gratis barnomsorg är ett av centerns lokala vallöften.

- Vi vill bli något av en svensk pilotkommun. Målet är ökade valmöjligheter och mer tid åt familjen, säger Jonny Jones.

De "mjuka" frågorna ska prioriteras om centern vinner framgång i valet i Rättvik. I sitt lokala valprogram vill partiet satsa nya pengar på att få in fler anställda inom skola och barnomsorg. Hur många som ska anställas är ännu inte helt klart.

- Vi ser i dag att det finns klasser på upp mot 30 elever. Det är för mycket. Fler vuxna måste in i skolan, säger Anna Lena Hållmats-Bergvik.

Partiet vill även satsa pengar på att ge grundskoleeleverna egna skolböcker. Dagens system med lånade läroböcker förkastas.

Inom äldrevården ska en centerledd kommun satsa nya pengar på avlastningsplatser för anhöriga, fler äldreboendealternativ och, enligt ett tidigare löfte, höja vårdlönerna utöver det centrala avtalet.

- Vi ska utgå från brukarens behov, säger Hållmats-Bergvik.

Familjepolitiken är ändå partiets mest prioriterade område. Partiets lokala paroll är "Mer tid för familjen".

- I dagens familjer är stressen stor. Föräldrar har alldeles för liten tid för sina barn. Vi vill ändra på det och försöka ge föräldrarna möjligheter till mer tid för barnen i Rättvik, säger Jonny Jones.

Hur ska allt finansieras?

- Vi beräknar att familjesatsningen kostar i storleksordningen 1,2 miljoner. I övrigt är "kakan" inte given. Vi är ändå övertygade om att det finns utrymme för satsningar på skola, äldrevård och barnomsorg. Kommunens finanser är sanerade, alla kommundelar har inflyttning och skatteinkomsterna ökar. Om vi genomför det här blir vi ett föredöme i Sverige, säger Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons