Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rättviks vård för dyr"

Annons

Sjukgymnastens avtal med landstinget går ut inom kort. Oppositionen i sjukvårdsstyrelsen ville under gårdagens sammanträde äska mer pengar från landstinget till sjukgymnasten.

Efter votering segrade oppositionens förslag med röstsiffrorna sju mot socialdemokraternas och vänsterpartiets sex röster. Oppositionen var just vid mötet i Rättvik i majoritet.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet utom socialdemokraten Ove Hansson reserverade sig mot beslutet.

Oppositionen vill också att distrikssköterskemottagningen i Boda får vara kvar.

- I förhållande till de 80 miljoner landstinget avsätter till Dalatrafik och de 1,2 miljoner Dala Airport fick nyligen har landstinget råd med sjukgymnastiken och distrikssköterskemottagningen. Indirekt sponsrar landstinget Leksandshockeyn genom att vara matchvärd. Jag ifrågasätter hur pengarna används, säger folkpartisten Anna Hagberg i Hälso-och sjukvårdenstyrelsen för norra och västra Dalarna där totalt sju kommuner finns representerade.

Anna Hagberg och centerpartisten från Rättvik Rune Daniels ser hellre att primärvården spar utgifter för staffettläkare.

- Det ligger redan beslut om att inte förlänga avtalet med sjukgymnasten och stänga distrikssköterskottagningen i Boda. Besluten ligger fast och halvtidstjänsten i Boda flyttas till Furudals vårdcentral, säger Bernt Persson, s, ordförande i styrelsen.

- Det grundläggande problemet är att primärvården i både Leksand och Rättvik är för dyr. Rättvik måste skära ned kostnader på tre miljoner och Leksand måste skära ned kostnader på sju miljoner. Detta för att omfördela resurser till Vansbro och Malung som får för lite av den gemensamma kakan, säger ordförande Bernt Persson.

-Rättvik kan inte ha andra förutsättningar än andra kommuner. Invånarna i Rättvik kan inte få mer förmåner än andra och här har man också skyldighet att ta ekonomiskt ansvar, säger han.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons