Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks sista dagmamma

Annons

I torsdags skulle beslutet ha fattats, om Inga-Britt Wikström, Bitten, ska få fortsätta som dagmamma eller inte.

Bun bordlade alla ärenden, utom bokslutet för 2003, som en arbetsgrupp ska granska.

När flera miljoner ska sparas drabbas många delar av skola och barnomsorg.

Bitten och barnens föräldrar kunde andas ut på torsdagseftermiddagen, men barnens tillvaro hos Bitten är mycket osäker.

- Vi vill till varje pris ha kvar Bitten. Allt fungerar så bra här. När våra barn är här är vi föräldrar trygga. Att våra barn har det bra är ju meningen med livet, säger Marie Suther, mamma till Oliver tre år.

Bitten har jobbat som dagbarnvårdare eller dagmamma i 20 år.

- Det är toppen, jag trivs och har hela tiden haft bra barn och bra föräldrar. Det är ett självständigt jobb och det har fungerat bra, jag har jobbat mer än heltid och haft ständig kö, berättar Bitten.

Kajsa, Anna, Vera, Mathilda, Oliver och Elina har just ätit lunch och nu håller de på med lera. I lekrummet är hästarna populära och lilla dockan i vaggan som Elina bäddar åt.

- Nisse också, glöm inte Nisse, säger barnen.

Nisse är Bittens man och han finns också i barnens tillvaro. Det har aldrig känts jobbigt att ha hemmet som arbetsplats.

Ibland dyker det upp en tonåring, ett före detta dagbarn som nu blivit vuxen, och vill hälsa på. Det känns väldigt bra, tycker Bitten.

- Barnen är ett sammansvetsat gäng och att inte låta Bitten fortsätta är en dramatisk lösning. Barnen kan splittras och eftersom det inte finns någon annan dagmamma i centrala Rättvik måste vi kanske åka med barnen till Vikarbyn som har desto fler dagmammor, säger Marie.

- Jag är 60 år och slutar senast om fem år. Jag försöker eventuellt trappa ned och då blir det en naturlig avslutning, vilket hade varit mycket bättre än att jag måste sluta och börja jobba på dagis.

Föräldrarna har diskuterat situationen med tillförordnade skolchefen Lars Kratz och det är ännu osäkert vad som ska hända.

- Vi har valt dagmamma för det var det alternativet vi ville ha. Jag ser bara fördelar. Det är en lugn och harmonisk miljö, barnen är sällan osams. De är omtänksamma mot varandra. Vi föräldrar trodde aldrig att det kunde bli så här. Vi är förtvivlade, säger Marie som bara är en av många oroliga föräldrar.

I början av mars behandlar Bun de olika besparingsalternativen för år 2004. Då kan även Bitten och barnens framtid komma att avgöras.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons