Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks scoutkår på kanotäventyr

Annons

Det kom ett brev till redaktionen från Rättviks scoutkår, som under fyra dagar paddlade från Amungen till Enviken. Redaktionen kan inte undanhålla er en förkortad version av ett brev som vittnar om både vedermödor och kamratskap.

" Vi skulle följa kanotleden och hade rekat på ett par känsliga ställen eftersom vi visste att det var lite vatten i sjöarna. Äventyret började i strålande sol och lagom vind ner till Dalstuga. Där tog vattnet slut och bärandet började. Först ur med all packning, bära fram den och sedan bära kanoterna samma väg över stenskravel och snårig terräng.

Med gemensamma krafter, envishet och gott kamratskap kom gänget fram till Lilla Draggen klockan ett på natten. Nattfika och sedan ner i sovsäckarna under bar himmel.

Nästa morgon startade alla med gott humör och tänkte att nu var bärandet över och vi kunde forsa fram på bra vatten. Trekvarts paddling och sedan var det tvärstopp igen. Efter att ha undersökt fortsättningen av kanotleden var det bara att ringa efter biltransporten, för att med nya krafter bära packning och kanot till vägen bredvid sjön. Då kom nästa hinder, låst bom vid infarten 2,5 km längre bort. Efter mycket krångel fick vi låna nyckel.

Vi fortsatte till Lamborn där vi rastade och åt lunch, väntade ut ett åskväder och sedan var det dags att lägga i igen. Underbar paddling resten av dagen efter Balungens stränder fram till en liten holme med tallar på toppen. Det var dags att sätta upp vindskydd, laga middag och sova efter en skön, men jobbig dag. Då anföll knotten!

En blåsig och ibland regnig paddling startade vi, med uppehåll för åskväder och lunch, och slutade i Yttertänger sent på kvällen. Vi hittade ett lämpligt ställe för natten efter en skogsväg och sov tillsammans med miljoner knott.

Sista dagens avsnitt var perfekt: sol, svag vind och glittrande vatten gjorde att alla bekymmer med lyft, knott, hård vind och åska var som bortblåsta. Efter en underbar lunch någonstans vid Envikens by blev vi hämtade och lastade på packning och kanoter för hemfärd. Ett äventyr med slit och släp, men med mycket skratt och gott kamratskap, var över. När vi börjar i höst igen blir det många "kommer du ihåg..."

FÖR RÄTTVIKS SCOUTKÅR ÅSA BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons