Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks kommun bröt mot lagen

Annons

Den 29 mars i år beslutade Rättviks kommunfullmäktige att satsa två miljoner kronor i det fastighetsbolag som övertog Hotell Lerdalshöjden efter tidigare ägaren, Tällbergshotellet Greens ägare.

Kommunens andel i fastighetsbolaget motsvarar cirka 20 procent. Övriga aktieägare är lokala entreprenörer, investerare och företagare - med Roland "RP" Pettersson i spetsen.

Kommunen motiverade satsningen med att kommunen, turismen och lokalbefolkningen behövde ett året runt-hotell av Lerdalshöjdens dignitet. Den tidigare situationen med endast sporadiskt säsongsöppet var inte bra, menade kommunen.

Kommunen betonade att kommunen endast skulle vara engagerad som minoritetsägare i ett fastighetsbolag som äger fastigheten - inte i hotellets näringsverksamhet eller drift.

Länsrätten konstaterar i sin dom att Rättviks kommuns beslut var olagligt - enligt andra kapitlet och åttonde paragrafen i kommunallagen. Det finns inget i lagen som kan ge kommunen ett undantag från grundprincipen att inte tillåta kommunalt riktat stöd till en enskild näringsidkare. Beslutet ska därför undanröjas.

- Jag har ännu inte läst domen. Det måste vi göra. Sedan får vi se om vi går vidare och överklagar detta till kammarrätten, säger Jonny Jones.

Om ni inte överklagar, ska kommunen då dra sig ur affären?

- Det blir svårt. Verkligheten är som den är. Vi menar att kommunen inte gynnar någon enskild. Vi är endast minorititetsägare i ett fastighetsbolag. Inget annat. Det finns andra domar, även från Regeringsrätten, som tillåter liknande satsningar. Men som sagt, vi ska nu titta på det här och sedan besluta oss för hur vi går vidare, säger Jonny Jones.

Socialdemokraterna var från start starkt negativa till satsningen. I fullmäktige röstade partiet emot förslaget. Två personer och ett företag överklagade beslutet till länsrätten - Billy Höglund med den egna konferensanläggningen Hantverksbyn AB - och socialdemokraten Anders Björkman.

- Vi hade rätt. Det här domen visar på ett skrämmande sätt hur de övriga borgerliga ledamöterna i fullmäktige blint accepterar vad kommunledningen säger. De tar beslut som de inte är insatta i. Jag utgår från att kommunen nu drar sig ur fastighetsbolaget. Jag är övertygad om att Lerdalshöjden klarar sig utan kommunens hjälp. Sälj aktierna och satsa istället pengarna på evenemang som drar hit hotellgäster och turister - som Dalhalla, säger Anders Björkman (s).

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons