Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks äldsta, Karin Jansson, 102 år

Annons

Karin Jansson har varit med om ett liv som är få förunnat. Det som de flesta läst om i historieböckerna har hon upplevt i realtid.

Karin föddes den 5 november 1902, då norske kungen fortfarande var svensk. Hon flyttade till Stockholm 1917, när Första världskriget ännu härjade i Europa - och kommunismen tog sitt grepp om Ryssland.

- Jag föddes i Vikarbyn och flyttade som åtta-åring med familjen till Backa. Jag fick bara gå i skolan i fyra år. När jag var femton och ett halvt år gammal åkte jag till Stockholm för jobb på Norra begravningsplatsen. Det var ett populärt jobb förr.

I Stockholm blev jag i 80 år, innan jag flyttade hem till Rättvik. De senaste tre åren har jag bott på äldreboendet Gräsbacken, säger hon.

Tre barn har det blivit med bortgångne maken Sigfrid - sonen Sid och döttrarna Mary och Birgit.

- De är lika tokiga som jag. Gillar att resa och ha roligt, säger hon.

Vad är det bästa du upplevt?

- Jag älskar att resa. Som vuxen med familj blev det inte så mycket. Men när jag blev pensionär började jag resa. Det har blivit otaliga resor. Bäst har jag gillat Österrike, Italien, Norge och Spanien. Jag kan inte räkna alla de resor jag gjort. Innan vi reste gick jag i skola och läste om de länder vi skulle besöka, säger hon.

Bemärkelsedagen firas i stillhet. Hon har inte planerat någon fest.

- Jag har sagt ifrån mig allt. Men alla känner ju apan... Om någon ändå vill fira mig är de välkomna, säger hon.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons