Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks äldsta har avlidit

Annons

Astrid växte upp i Lindan i Gagnef. Hennes far och mor var lärare och själv blev hon också lärare, hushållslärare och utbildade sig vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala.

Hon tog examen 1923 och kom året efter till Rättvik och sin första tjänst. 1928 gifte sig Astrid. Astrid bodde ensam kvar i huset på Lerdalshöjden efter makens död.

Astrid stortrivdes med sitt arbete som lärare från första stund.

Varannan sommar höll hon hushållskurser i Bingsjö på 1940-talet. Avståndet från Rättvik löste Astrid genom att köpa sig en lätt motorcykel. Det var krigstider och bensinransonen hade hon ordnad tack vare att hon verkade i statlig tjänst. Hon tjänstgjorde vidare i byar som Backa, Söderås och Gärdsjö. Under alla år som hon arbetade var hon inte ledig en enda dag.

Hon har varit aktiv i flera föreningar bland andra Röda Korset och Lottorna.

När Astrid var 101 år provade hon för första gången på att träna på gym. Samma år debuterade hon i tv:s stora satsning av historikerna Olle Häger och Hans Villius. Programserien handlade om stora händelser under seklet. I programmet som Astrid medverkade i handlade bland annat om nyårsafton 1899, det år hon firade sin första födelsedag.

Närmast sörjande är syskonbarn med familjer samt svågrar och svägerskor med familjer.

Mer läsning

Annons