Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikare spelar mest på trav

Annons

Enligt Aktiebolaget Trav & Galopp, ATG, spelar Rättvik mest på hästar i riket. Totalt omsättes 24,5 miljoner på spel vid Rättvikstravet. Med ATG-ombuden i kommunen gör det totalt 185 miljoner per år.

- Enligt ATG:s uträkning per capita spelar varje Rättvikare för 47,12 kronor per år. Tvåa i riket är Avesta med 42,23 kronor, säger Klasson.

Rättvikstravets Anders Klasson är inte förvånad över det omfattande travspelandet i Rättvik.

- En orsak är att norra Dalarnas travbana ligger i Rättvik. Travkulturen är stark i hela Siljansbygden. Trav ses inte som ett spel - utan betraktas främst som en sport. I varje liten by står det travhästar i hagarna. Detta starka intresse bottnar mycket i Ego Boys och Ingemar Olovssons framgångar för 30 år sedan. Sedan har vi namn som Goop och Frick som förstärkt travintresset, säger Klasson.

Är ett omfattande spelande något att glädjas över?

- Visst existerar spelberoende. Men spelberoende är inte i grunden ett travproblem. Det är i första hand ett samhällsproblem. Spel och dobbel är en accepterad del av samhället. Kom ihåg att staten kontrollerar allt spelande och drar in 1,2 miljarder i skatteintäkter per år, säger Klasson.

Han pekar på vilka positiva konsekvenser travet har för bygden.

- Lågt räknat genererar travsporten 300 miljoner i Siljansbygden - varje år. Kring sporten jobbar många som lever på verksamheten. Tänk bara på travtränare, all foderförsäljning, veterinärverksamhet, hovslagare

- etcetera, säger Anders Klasson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons