Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikare inne i Afghanistan

Annons

31-årige deltidsbrandmannen Johan Rosengren från Rättvik deltar i Räddningsverkets Afghanska hjälpstyrka på totalt 24 man. I slutet av november flög styrkan till Turkmenistans huvudstad Asjchabad. På grund av det osäkra läget i Afghanistan har väntan i Afghanistans grannland blivit lång.

På självaste julafton kunde styrkan äntligen passera gränsen in till Afghanistan. I e-post från afghanska staden Herat berättar Johan själv om sina upplevelser när gränsen passerades.

- Folk bodde i lerhyddor... Det var som om de inte sett västerlänningar... Det kändes som en Eriksgata när man kom i konvojen. Lastbilarna med plogar och traktorer väckte en enorm uppmärksamhet, skriver han för FK:s läsare.

Hjälparbetarna fick uppleva en något ovanlig julafton vid FN:s lokala central i Herat. De blev bjudna på afghansk mat.

- Den var mycket god, skriver han.

Den svenska styrkan ska i slutet av veckan påbörja sitt hjälparbete. Mellan städerna Herat och Chaghcharan i nordvästra Afghanistan sitter 150 lastbilar fast i snön på 3 000 meters höjd. Svenskarnas uppgift blir att röja vägen - och hålla den fri från snö - så att FN:s mat- och hjälpsändningar åter kan börja rulla.

Vid basen i Herat pendlar temperaturen mellan behagliga 18 och 20 grader. Solen strålar. Hjälpstyrkan är inkvarterad i en 12-rums villa.

- Det blir vår bas framöver, åtminstone en månad framåt. Måste sluta nu, det är fler som vill komma åt datorn. God fortsättning och gott nytt år, hälsar Johan Rosengren.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons