Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik satsar på byskolorna

Annons

Vi i centerpartiet och folkpartiet gick till val på att bland annat behålla byskolorna. Vi har små fungerande skolenheter i Vikarbyn, Sätra, Söderås, Ingels och Boda. Ja, ingen skola är särskilt stor, inte heller Nyhedsskolan eller Daljerkskolan i centrum av Rättvik. Inte heller Furudals skola i Oredelen av kommunen. Det är bara Rättviksskolan, den stora högstadieskolan i centralorten, som kan sägas vara en mycket stor skolenhet.

Där går också årskurs 6 från byarna och det kan diskuteras om inte årskurs 6 ska "tas hem igen" till byskolorna för att ge dem det elevunderlag de behöver och för att avlasta den stora högstadieskolan i Rättvik.

Som vi ser det är det viktigt att fritidshem, förskola och förskoleklass finns i närheten av varje grundskola. Samarbetet mellan alla dessa skolformer är viktigt. Om antalet elever minskar i grundskolan kan förskolorna flytta in i grundskolan. Eller fritidshemmet, om det inte redan finns där. På så sätt kan lokalerna utnyttjas bättre.

Vi tror inte att den pedagogiska kvaliteten skulle vara sämre vid en mindre skolenhet än vid en större. Kvaliteten beror i stället på de undervisningsmetoder personalen använder sig av. Dessutom bör skolorna kunna profilera sig mera: någon skola specialiserar sig på att undervisningen till så stor del som möjligt sker ute i naturen eller i omgivningen som i Boda skola, andra specialiserar sig på andra arbetssätt. Det finns stora möjligheter för skolorna att profilera sig inom idrott, musik, teater och så vidare.

Fördelarna med en liten skolenhet är att alla känner alla, ingen anonymitet uppstår, den sociala kontrollen blir tydlig, vilket skapar en lugn och harmonisk skolgång, utemiljön kan göras attraktiv för barnen, närheten till naturen skapar stora möjligheter till friluftsliv och uteaktiviteter.

Vi säger till alla dem som vill flytta till vårt län: vi avser att satsa på byskolorna; och när ekonomin så tillåter ska vi rusta upp de skolor som står i tur för renovering och vi bjuder in föräldrar och skolpersonal att samverka om utveckling av byskolorna och deras miljö.

Den som bor i storstad eller i mellanstora städer söker ofta en lugnare miljö för sina barn. Rättviks kommun med sina nära 11 000 invånare erbjuder bra förskolor och skolor med gott om plats för många fler barn och tomter för dem som vill bygga sitt hus och slå sig ned i vår kommun. Bostadsbyggandet ska också öka i vår kommun. Hela Siljansbygden kan dessutom sägas vara en enda stor arbetsmarknad. Det går också bra att pendla med tåg eller buss - också till arbete eller högskolestudier i Borlänge (cirka sex mil) och Falun (cirka fem mil).

JONNY JONES

Mer läsning

Annons