Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik lämnar Japan

Annons

För tio år sedan undertecknade Rättviks kommun ett ambitiöst vänortsavtal med den japanska kommunen Koto. I avtalet stipuleras det bland annat att orterna ska göra en utbytesresa till varandra vart annat år.

För Rättviks del handlar det om cirka 70 000 kronor i kostnader för en resa dit - och 40 000 kronor i kostnader för att ta emot en japansk delegation.

- Idén från start var bland annat att utveckla företagskontakter. Men intresset från Rättviks näringsliv har varit svalt. Vi har heller inte den typen av företag som kan dra verklig nytta av ett vänortsutbyte. Resultatet är att vi nu har beslutat oss för att säga upp avtalet. Vi kan inte satsa skattebetalarnas pengar på det här, säger Björklund.

Kommunen vill dock inte avbryta kontakterna helt.

- Vi vill inte vara oförskämda och bara klippa av. I Koto är intresset för Rättvik stort. Där drivs kontakterna i stället av en vänortsförening. Vårt mål är att bilda ett liknande slags nätverk i Rättvik. Jag ska exempelvis kontakta Lions, Rotary och andra föreningar i frågan. Vi ser gärna ett fortsatt utbyte, men inte med kommunens pengar, säger Björklund.

I den sista kommunala delegationen ingår Åsa Björklund, kommunchef Gatu Olle Nilsson, Närviks Gunilla Jacobsson, tolken Keiko Larsson, Rättvikskeramikern Ulrika Ström från Handslaget och två skolungdomar från Rättviksskolan respektive Stiernhööksgymnasiet.

- Skolelevernas resa bekostas helt av den lokala japanska vänföreningen. Keramikern Ulrika Ström betalar personligen delar av sina kostnader. Ändå hamnar det på cirka 70 000 kronor i kostnader för kommunens del, säger Björklund.

I samband med besöket, 31 oktober till och med 8 november, firar Koto med 7 000 invånare 50 år som kommun.

- Samtidigt har vi fått veta att Koto ska slås samman med en större japansk kommun. Den nya kommunen får 120 000 invånare. Vi tyckte att situationen var ganska lämpligt för att säga upp vänortsavtalet. Jag hoppas att kontakterna kan fortsätta - men då som sagt inte i kommunal regi. Hur en eventuell japansk vänortsförening i Rättvik ska organiseras får vi se när vi återvänder från Japan, säger Åsa Björklund.

Fotnot: Koto besökte Rättvik senast sommaren 2003.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons