Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik i Sverigetopp

Annons

- Rättvik har fått en nytändning på 2000-talet, i företagssektorn har det skapats en vi-anda som inte varit så tydlig tidigare. Det ligger inget gnällbälte över kommunen, det är en positiv anda som smittar av sig, säger landsbygdsforskaren Ronny Svensson.

Konsulten Mikael Sandberg har varit med och tagit fram siffrorna i undersökningen:

- De egna jobben i kommunen har ökat från 3 637 arbetstillfällen år 2001 till 3 735 arbetstillfällen år 2002, en ökning på 2,7 procent. Den ökningen slår igenom i undersökningen och ger ett bra värde på sysselsättningen, säger han.

- Från år 1997 då det fanns 3 500 arbetstillfällen har det på fem år ökat till 3 735 arbetstillfällen, berättar Sandberg som arbetar på Eurofutures i Stockholm.

Enligt Mikael Sandberg var det år 2002 hela 4 527 förvärsarbetande personer i kommunen som också hade bostad här, en stor del av dessa personer arbetar också i kommunen. Om man betänker att det även finns en viss inpendling så skulle utpendlingen från kommunen ligga på omkring 1 000 personer.

Regionfamiljerna i undersökningen är: storstadsregioner, universitets- och högskoleregioner, regionala centra, sekundära centra, småregioner/offentlig sysselsättning, småregioner/privat sysselsättning.

De här olika regionfamiljerna består av lokala arbetsmarknadsregioner som av Nutek, Närings- och teknikutvecklingsverket, grupperats utifrån likheter i "grundläggande produktionsförutsättningar".

Och det är i gruppen regionala centra som Rättvik alltså ligger i topp, men även i jämförelse med alla andra kommuner i Sverige placerar sig Rättvik på en hedrande 19:e plats. Landsbygdsforskaren Ronny Svensson i Leksand tror att Rättvik har framtiden för sig:

- När man summerar en period upptäcker man att det gått väldigt bra, bättre än många är medvetna om. De utvecklingsbara och expansiva småföretagen har kunnat dra nytta av konjunkturen, exempelvis timmerhusbyggare, säger han och fortsätter.

- De har en bra marknadsposition, trots att det är ett högt kostnadsläge i Sverige.

Han tror att tillväxtpotentialen som finns i småföretagen underskattas.

- Åtta till nio av tio av alla nya jobb kommer i småföretagen, både staten och andra offentliga organ har hela tiden haft fokus på att stödja storföretagen, där Ericsson och Volvo varit flaggskepp. Det är i det tysta som de nya intressanta jobben växer fram. Det kräver att hela samhället anpassar sig efter det och ger småföretagen bättre villkor än i dag, säger han.

Han tycker att Närvik och samarbetet mellan kommunen och företagen varit en lyckosam satsning. Men samarbetet bör utvecklas mer:

- Det finns mer att göra för att skapa en ännu starkare vi-anda, skapa bättre service genom kommunen och genom regionen. De framgångar som varit bör göra att kommunen inser vikten av att utveckla samarbetet med företagen, men även samarbetet med högskole- och universitetsvärlden.

Ronny Svensson anser också att samarbetet med grannkommunerna bör utökas ytterligare och att både gymnasie- och vuxenutbildning bör förbättras.

- Infrastrukturen, vägar och järnvägar, måste också vara i toppklass, järnvägsförbindelserna med Stockholm är undermåliga i dag - både kvalitetsmässigt och tidsmässigt.

Det är för åttonde året i rad som rapporten Sveriges nya geografi ges ut. Bakom publikationen står Arena för tillväxt och konsultföretaget EuroFutures. Arena för tillväxt är ett samarbete mellan Föreningsbanken och Sparbanken, Sveriges kommuner och landsting samt Ica.

När rapporten presenteras delas också priset Årets tillväxtkommun ut. Detta görs också i samarbete mellan Arena för tillväxt och EuroFutures.

I år blev vinnaren Solna stad som numer kan titulera sig som årets tillväxtkommun 2005.

År 1998 fick Leksand samma pris.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons