Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rättvik Hill Climb" får SM-status

Annons

- Nyheten för i år är att vi blivit tilldelade en SM-tävling i backe, säger Lars Palm som är presschef.

Omkring 50 bilar ställde upp i Back-SM. De olika klasserna var "Rallyklassen" med rallybilar från 60-talet och senare, "Super Nationell" med rallykrossbilar.

Bilsportförbundet hade domare på plats och har också utarbetat reglerna. Palm berättar att de fick förfrågan om att arrangera SM-tävlingen sedan Lima meddelat att man inte kunde. Vid förra årets tävling kom hela 3 500 besökare.

- Egentligen är detta inte någon riktig publiksport,men tack vare att Classic Car Week pågår har vi bilentusiasterna här redan.

Tommy Nyström från Sundsvall har kört i rallyklassen sedan elva år tillbaka och han åkte av i första åket.

- Det var väldigt löst i första bakcken, sedan är vägen väldigt smal. Men det är en rolig backe och det blir nog bra underlag bara det får sätta till sig, konstaterar han.

Men det kostar också mycket pengar att köra. En konkurrenskraftig motor går på upp till

250 000 kronor.

Det blev också uppvisning i backen med Classic Car Weeks besökares egna bilar. Den nybyggda startplatsen vid slalombackens parkering användes i år för första gången.

- Gör vi bra ifrån oss på den här tävlingen kan nya möjligheter dyka upp. Det här arrangemanget ger oss också ränta på de pengar vi investerat i bland annat en ny startplats.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons