Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik - en westernfasad

Annons

- Det är helt naturligt att unga flyttar från hemkommunen under en tid för att gå på högskola eller skaffa arbetslivserfarenhet. I många fall kommer människor tillbaka. Vi har hög inflyttning i Rättvik, den högsta i länet, säger Johnny Jones.

Kommunalrådet anser att Glesbygsverkets undersökning skulle vara intressantare om den visade varför de unga flyttar.

- Vi vill givetvis att Rättvik ska vara bra för alla åldrar och därför satsar vi också på den nya ungdom-och fritidsnämnden, det nya Ungdomens hus och ungdomsrådet.

Något problem med utflyttning har alltså inte Rättvik, enligt Jones.

- Arbetspendlingen har alltid varit stor, men känslan och rötterna är starka och många återvänder. Glesbygdsverkets undersökning visar ingen tendens, säger kommunalrådet.

Inte heller Linda Eriksson, ledamot i ungdom-och fritidsnämnden och ordförande för Kulturpalatset Persborg tycker Glesbygdsverkets siffror är anmärkningsvärda. Hon är mer oroad över situationen unga har i kommunen och även hur det blir när de flyttar tillbaka.

Linda hoppade bland annat av ungdomsrådet i protest mot den tröghet hon och de övriga ledamöterna i ungdomsrådet upplevde i Rättviks kommun.

-Det finns ingen fart. Inget händer. Det är segt. Ungdomsrådet tas inte heller på allvar. De har inget riktigt inflytande. Det är en oerhörd tröghet och det finns inte heller något personligt intresse för vad ungdomarna på Kulturpalatset till exempel gör.

- Det görs inte heller några ansträngningar för att få in fler unga i politiken. Medelåldern i kommunfullmäktige är hög och vissa sitter kvar av gammal vana. Jag har sett ledamöter sova under kommunfullmäktigesammanträden. De borde lämna sin plats till förmån för unga politiker och arbeta som mentorer för de unga ledamöterna i stället, säger Linda Eriksson.

Dessutom är hon kritisk till den bild Rättvik visar upp för att locka människor att flytta till kommunen.

- Det är som en westernfasad. Det finns inget bakom den glättiga ytan. Vackert Rättvik-projektet ger en snygg bild av Rättvik men bara några meter längre bort är vägar och gator i uruselt skick, Knihsgatan och Backavägen till exempel. Det finns brister inom skola och samhällsstrukturen i övrigt också, anser Linda Eriksson, som arbetar vidare i den nya ungdom-och fritidsnämnden.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons