Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik byggs vackrare

Annons

Anläggningsarbetet medför en hel del störningar i trafiken. Projektledare Kjell Wikström vid Rättviks kommun beklagar allt stök men hoppas att människor ska stå ut för att det blir bra när det är färdigt.

- Vi har försökt välja en tidpunkt då arbetet orsakar minst störningar i trafiken, efter semesterperioden och före höstmarknaden, säger Kjell Wikström.

Efter höstmarknaden stängs Pilgatan, vägen till Siljansbadets camping och stranden. En ny väg under järnvägen öppnas i maj. Järnvägsbron ingår i etapp tre, andra delen ska byggas intill järnvägen. Arbetet har redan börjat, och första april ska bron vara på plats. En ny infart till campingen görs strax norr om RP bil. Järnvägsbron placeras bakom samma bilfirma.

- Upphandlingen pågår och den exakta kostnaden är ännu inte beräknad, men jag tror att det kommer att handla om ytterligare cirka två miljoner kronor, säger Kjell Wikström.

Kostnaderna delas mellan Rättviks kommun, Vägverket och Banverket. Redan den 25 oktober invigs den efterlängtade passagen över järnvägen, Långbryggans förlängning från torget och fontänen, över järnvägen och ut på Långbryggan.

- Vi flyttar övergången som nu är något söder om stationshuset och övergången blir alltså i Långbryggans förlängning. Vi legitimerar passagen som blir en plankorsning med bommar. Stråket blir tydligt för både lokförare och fotgängare. Det blir en övergång under ordnade former, ett tydligt stråk vilket i sig undviker farliga situationer, berättar stadsarkitekt Tommy Ek.

- Perrongen flyttas också norrut. Den blockerar för närvarande övergången till Långbryggan.

Ett stickspår ska göra det möjligt för godstågen, Dalhallatågen och ångtågen att stanna i Rättvik.

Det blir en ny rondell vid OK, uppsnyggat kring Lokstallarna, en ny strandväg på sjösidan, en långtidsparkering med motorvärmaruttag för alla pendlade och en allé ut med industriområdet och längs hela riksvägen planteras växter, och blomsterarrangemang kommer att pryda genomfarten.

Gång- och cykelbanan från gymnasieskolorna till centrum blir enhetliga.

Tommy Ek är nöjd med hur projektet fortskrider. Hittills har reaktionerna efter de första etapperna varit mycket positiva.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons