Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik bra på att elda med flis

Annons

Rättvik är en av landets bästa kommuner på att nyttja miljövänlig biobränsle. Kommunens fjärrvärmebehov tillfredsställs till 97 procent av förnybar biomassa. Endast tre kommuner i landet placerar sig bättre i statistiken.

- Och hittills i år har vi förbättrat oss ytterligare, säger ansvarige vd:n Reimer Pettersson.

Tidningen Bioenergi har tagit fram statistik över hur bra landets värmeverk nyttjar förnybara biobränslen - av den totala värmeproduktionen. I fjol täcktes Rättviks värmebehov till hela 97 procent av biobränsle i kommunens fjärrvärmeverk. Vid endast ett fåtal tillfällen tvingades kommunen ta till den oljeeldade reservpannan.

- Och vi når detta goda resultat trots att det i november och december i fjol var långa perioder med kyla, säger Rättvik Teknik AB:s vice ordförande Jan Dahlqvist.

Rättvik teknik AB har medvetet satsat på förnyelsebar energi. Värmeverkets två biovärmepannor har uppgraderats.

- Biobränsle finns i vårt område och är en förnyelsebar energikälla. Dessutom är det i grunden en restprodukt från virkessågning och sedvanligt skogsbruk som används till något bra, säger Reimer Pettersson.

Satsningen spar pengar.

- Jämfört med biobränsle kostar det cirka 25 000 kronor mer per dygn att elda med olja i vårt värmeverk. Olja tar vi bara till vid exempelvis extrema köldtoppar och när biobränslepannorna behöver repareras eller får driftstopp, säger Pettersson.

Den tillgängliga kapaciteten räcker för fler fjärrvärmekunder. I dag betjänas ett tusental hushåll i centrala Rättvik - 900 lägenheter och ett 100-tal egnahem. Till det tillkommer kommunens alla lokaler, landstingsverksamheter och företag - totalt ett 80-tal större fastigheter.

- Dagens kapacitet räcker för ytterligare 10 till 15 procent. Om vi i framtiden behöver än mer kapacitet kan vi gradera upp pannan eller satsa på större ackumulatorer. Det här är frågor vi ständigt värderar, säger han.

Den årliga förbrukningen av flis på totalt 8 000 ton tas från huvudleverantören Stora Enso. Det mesta av biomassan tas från lokala skogsavverkningar.

- Men vi tar också emot oflisat material från andra företag och privatpersoner. Dessutom kommer en del från kommunens satsning på "Öppet landskap". Biobränslesatsningen bidrar alltså även till att bevara kulturlandskapet kring Siljan. Det här är framtiden. Värmeverket bidrar till billig värme, bra miljö och jobb, säger Reimer Pettersson.

Faktaruta:topplista | andel biobränsle av den totala fjärrvärmeproduktionen

Enköping 99 procent

Kramfors 98

Vimmerby 98

Rättvik 97

I landet finns totalt 160 fjärrvärmeverk.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons