Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råttmysteriet löst?

Annons

Ornitologen Birger Johansson, Horrmund, har en tänkbar lösning.

- Ja, det bör vara någon rov- fågel, kanske en ormvråk eller fjällvråk, säger Birger Johansson.

Att rovfåglarna bara knaprat i sig huvudena har sin förklaring. Men troligen är det inte så mycket huvudena som fram- änden av gnagarna som varit mest attraktiv för de befjädrade jägarna.

- Det är mer näring i fram- änden på gnagaren, berättar Birger Johansson.

Och om det finns gott om byten är fåglarna inte dummare än att de äter de bitar som ger mest valuta för jaktinsatsen.

Vad kan det röra sig om för gnagare?

- På beskrivningen verkar det vara skogslämlar. De är mörka, nästan i blått, och har en rödbrun fläck bak på ryggen, berättar Birger Johansson.

De ska inte förväxlas med fjäll-lämlar men i likhet med dessa kan det ibland bli en ökning av populationen vissa år. Och en sådan tycks ha inträffat nu.

- Ja, det är ovanligt gott om skogslämlar i år, säger Birger Johansson.

Vid åtminstone två tillfällen har lämmelkadaver påträffats liggande i en hög. Varför har fåglarna samlat ihop kvarlevorna?

- Där har jag ingen bra förklaring. Men rovfågeln kan mycket väl ta många lämlar inom ett litet område när det är så här gott om dem. Och då kan resterna av en slump hamna på samma ställe, säger Birger Johansson.

Det finns förstås också en möjlighet att kadavren samlats ihop av någon annan efter att fåglarna smort kråset på det "gottaste". Det kan vara något annat djur eller kanske det rör sig om någon tvåbent varelse som hittat en bunt huvudlösa gnagare och högat dem för att skämta.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons