Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfulla dödar många

Annons

Medverkande var MHF:s chef Tom Bjerner, projektledaren Pernilla Forsberg medarbetaren Melina Holm från Stockholm och bilskolläraren Göran Johansson från Borlänge.

För att få eleverna att tänka till visades en film från ett stort rollspel som en gymnasieklass från Trelleborg gjort.

En rattfyllerirelaterad trafikolycka hade iscensatts med dess konsekvenser, såsom polisförhör, ambulansutryckning och begravningar.

Det lästes även upp ett brev från en ung tjej som kört berusad och skadat både sig själv och sina vänner.

Tävlingen anordnas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och dess ungdomsorganisation, Vägverket, socialstyrelsen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Tävlingens första etapp är en lokal tävling där den vinnande klassen får 10 000 kronor. De går sedan vidare till riksfinal på Kulturhuset i Stockholm och har där chansen att vinna 30 000 kronor.

Tävlingens mål är att få ungdomar att påverka andra ungdomar att inte köra berusade och samtidigt öka den egna förståelsen för problemet.

Några elever som var där var Sara Welin och Moa Raninen från Medieprogrammet. De hade redan några idéer om vad de skulle göra.

- Kanske någon bild på någon man tycker om och som man skulle sakna om den dog. Det är nog en bra idé att inrikta sig på sorgen.

- Kanske ta med någon förälder som mist sitt barn. Det verkar som ett bra projekt och filmen de visade var bra och stark, säger de.

Några andra var Marcus Berg och Thommy Silverman, också från medieprogrammet.

- Vi vet inte om vi ska vara med i tävlingen, det är så mycket annat att göra.

- Filmen de visade var sådär, kanske skulle det vara bättre om de hade riktiga skådespelare istället. Men visst är det ett viktigt ämne, säger de instämmande.

STINA RAPP

Mer läsning

Annons