Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättfärdig kampanj med hopp om fred

Annons

Kyrkorna genomför en kampanj som förkortas HOPP - som ska utläsas "Häv ockupationen av Palestina". Kampanjen är ett svar på flera uppmaningar från lokala kristna kyrkor och samarbetspartners till kyrkorna i Palestina, Israel och i regionen. Alla vill de att vi ska försöka bidra till en rättvis fred genom att verka för ett stopp av ockupationen.

Kyrkan är kallad att verka för fred och försoning och att ta ställning för utsatta och förtryckta oavsett deras politiska och etniska tillhörighet.

Den långvariga och låsta konflikten mellan Israel och Palestina visar att endast förhandlingar kan skapa en rättvis fred som innebär säkerhet och frihet för både israeler och palestinier. Denna fred kan bara bli verklighet när folkrätt, mänskliga rättigheter och internationella konventioner respekteras. Israels och Palestinas rätt att existera som självständiga stater inom internationellt erkända gränser, måste respekteras.

Kampanjen riktar sig mot den israeliska regeringens ockupationspolitik, inte mot Israel som stat. Som kristna och judar kan vi likt profeterna i gamla testamentet kritisera orättfärdiga makthavare och orättvisa förhållanden. Det vägledande måste vara omsorgen om rätten, rättfärdigheten och de utsatta.

Hur drabbar den pågående konflikten det israeliska samhället?

Alla i Israel plågas av en berättigad rädsla för att attacker av självmordsbombare kan inträffa när som helst och var som helst. I många israeliska familjer känner man någon eller har någon släkting som drabbats av självmordsattacker. De som kan undviker att åka buss till och från arbete och skola.

Hur drabbar konflikten det palestinska samhället?

Det palestinska samhället är till stora delar förlamat av den israeliska ockupationen av städer och byar. Hundratals avspärrningar så kallade checkpoints bemannade med unga israeliska soldater gör det svårt för människorna att ta sig till sina arbeten.

Det är inte ovanligt att det kan ta tre-fyra timmar att få stå i dessa avspärrningar för att komma till sina arbeten, utbildning eller sjukvård. För många palestinier känns detta mycket kränkande att dagligen trakasseras av en militär ockupationsmakt.

Avstängningarna är ett av huvudskälen till den humanitära kris som är ett faktum i det palestinska samhället. Arbetslösheten varierar mellan 50 till 70 procent. Särskilt drabbad är staden Betlehem med de omgivande byarna Beit Jala och Beit Sahour. Kristna områden som inte får många turister på grund av alla avspärrningar. De kristna familjer som lever på turismen lever i dag under existensminimum ( 20 kronor per dag).

Det är därför som HOPP-kampanjen är så viktig. Vi kan utgå ifrån att situationen för de båda sidorna är nattsvart. Det finns i dag inget konstruktivt arbete mellan dem för fred. Den av Israel påbörjade muren hjälper inte heller parterna till något konstruktivt. Här måste det internationella samfundet ta sin uppgift på allvar och tvinga parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet. Hur ska vi kunna få till en förändring? De lokala kyrkorna i Mellanöstern har bett världen om hjälp. Vi prövar med en bojkott för att få dem till förhandlingsbordet.

PER-OLOF FORSSTRÖM

Mer läsning

Annons