Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rätten var inte jävig"

Annons

Lagman Jan Rudberg tillbakavisar med kraft anklagelserna om att tingsrätten skulle ha varit jävig när den dömde 66-åringen till fyra års fängelse.

66-åringen och hans advokat Björn Henriques menar "att det föreligger ett jävsförhållande" eftersom åklagaren i målet anställdes på ett vikariat som domare vid Falu tingsrätt från den 1 januari. Domen meddelades sedan den 10 januari.

- Det kan vara så att tingsrätten påverkats och enbart misstanken är allvarlig nog, sade Henriques till NLT i lördags.

Jan Rudberg går nu i svaromål:

- Som vanligt vid brottmål bestod rätten av tre nämndemän och i det här fallet jag som yrkesdomare. Vi hade vår överläggning den 27 december efter att förhandlingarna avslutats och bestämde då påföljden för 66-åringen.

- Jag skrev domen i januari och då satt vi i samma hus men jag har svårt att se att det skulle kunna betraktas som jäv.

Även om rätten skulle ha haft sin överläggning i januari, efter att åklagaren Petter Granquist anställts som domare, så anser Rudberg att rätten inte varit jävig.

- Vi domare umgås ju på vänskaplig fot med både advokater och åklagare. Om det skulle vara som Henriques och 66-åringen påstår skulle ingen i Falu tingsrätt ha kunnat handlägga målet, framhåller han.

I sammanhanget hänvisar Rudberg till rättegångsbalken där det i fjärde kapitlet, 13:e paragrafen redogörs för när misstankar om jäv kan föreligga.

Jäv kan misstänkas om domaren eller någon domaren närstående på något sätt skulle kunna ha vinning eller skada av utgången av ett mål. Jäv kan också misstänkas om domaren är släkt eller närmare bekant med någon av parterna i målet.

- Sedan kan man hänvisa till allmänt jäv om det finns särskilda omständigheter som är ägnade att rubba förtroendet för domarens opartiskhet.

Som exempel tar han om någon nämndeman är åtalad. Om ett sådant mål kommer upp i tingsrätten tillser man att domaren hämtas från någon annan tingsrätt för att undvika anklagelser om jäv.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons