Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till trygghet

Annons

Närhet till polis är viktig i hela Dalarnas län. I Borlänge har vi den högsta brottsligheten och vi behöver många poliser stationerade här men grannkommunen Säter har också ett behov av poliser.

Om polisstationerna läggs ner så betyder det att mycket av den lokalkännedom som finns hos poliser som arbetar på orten går förlorad. För uppklarningen av brott har utan tvekan en kunskap om lokala förhållanden en stor betydelse.

Även om moderaternas förslag, om att inte lägga ner några polisstationer, inte fick genomslagskraft fullt ut, så lyckades jag få gehör för förslaget att inte lägga ner polisstationerna i Hedemora, Leksand, Vansbro och Älvdalen. Det kändes bra och jag kommer att fortsätta att kämpa för att dessa stationer även framledes ska vara kvar.

Beträffande nedläggningen av polisstationerna i Säter, Gagnef, Smedjebacken och Orsa så anser jag att det var ett förhastat beslut. Besparingseffekten av att lägga ner stationerna kommer inte att bli särskilt stor.

För att lösa problemen i Borlänge har kommunen anlitat ett vaktbolag som ska patrullera i staden under sommaren. Det här är en nödlösning och i grunden är den inte bra. Det är en privatisering som vi moderater inte förespråkar därför att samhället måste bygga på en stark rättsstat med förmåga att stå emot, bekämpa och beivra brott.

Polisen, rättsväsendet och kriminalvården måste stå starka och kan aldrig ersättas med åtgärder från andra samhällssektorer.

I Borlänge finns det affärsinnehavare som upprepade gånger utsatts för skadegörelse i form av sönderslagna fönster. Skadegörelsen leder till att en del affärsinnehavare tvingats stänga eller har funderingar åt det hållet därför att försäkringspremierna blivit skyhöga och självrisken så stor att det inte är någon idé att ha en försäkring. Det finns företagare där skadegörelsen kostat 50 000-100 000 kronor och det innebär att företagaren inte kan ta ut någon lön eller har råd att anställa personal.

Statens främsta uppgift är att stoppa rättsväsendets reträtt och att återge människorna förtroendet för att rättvisa ska skipas. Polisens utryckningstider är oacceptabelt långa och uppklarandeprocenten låg. Polisen har i dag inte ens resurser att klara upp brott med kända gärningsmän. De kan heller inte alltid rycka ut när brott anmäls.

Även övriga instanser i rättskedjan känner av rättsväsendets reträtt och tvingas bidra till en höjd tolerans mot brottsligheten. Åklagarna kan om de vet att påföljden i domstolen blir obetydlig, lägga ned förundersökningar trots att brott begåtts.

Vi moderater lade ett förslag i riksdagen som innebar en satsning på polis- och rättsväsende under en tvåårsperiod med

1 983 miljoner kronor. Regeringen sa nej och gjorde andra prioriteringar.

Alla skattebetalare borde kräva att satsningar görs på polis- och rättsväsende så att brottslingarna kan lagföras och hamna bakom lås och bom.

Vi måste få stopp på brottslingarnas framfört så att vi andra kan vistas ute på kvällar och nätter utan att känna oss oroliga.

ULLA OLSSON

Mer läsning

Annons