Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till eget liv!

Annons

Våldsyttringar, hot, könsstympning och tvångsgifte är en realitet för många svenska tjejer med invandrarbakgrund. Detta diskuteras flitigt, och vi förfasar oss, men inte mycket blir gjort för att i realiteten skydda dessa utsatta flickor och kvinnor. Av rädsla att bli kallade rasister har vi inte vågat ställa krav på våra nya medborgare, och det finns också allvarliga luckor i lagstiftningen. Budskapet måste nu bli tydligt till alla.

Vi accepterar inte att kvinnor förtrycks i Sverige varken av svenska män eller män från andra länder. Kvinnans ställning och frågan om jämställdhet finns inskrivna i ett stort antal internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Vi måste våga ta ställning och agera för att dessa konventioner efterlevs i Sverige såväl som i andra länder.

Genom den nuvarande lagstiftningen blir unga invandrarkvinnor negativt särbehandlade och utlämnade. Fortfarande dras vi med lagar i Sverige från 1904 som tillåter att unga invandrarflickor som inte är svenska medborgare blir bortgifta redan vid 12-13 års ålder. Detta medan svenska medborgare inte får gifta sig förrän de fyllt 18. Invandrarföräldrar till den utländske maken kan i dag tvinga de unga flickorna att sluta grundskolan efter giftermålet, och ingen myndighetsperson protesterar. Den svenska skolplikten kommer därmed inte alla barn till godo.

Nu är ett förslag på väg som ska förhindra att barnäktenskap kan tillåtas i Sverige, men ännu finns mycket kvar att göra för att förhindra att flickor förs utomlands och gifts bort, könsstympas och tas ur skolan.

Informationen till alla invandrargrupper om vad det innebär att bo och leva i vårt land måste förbättras. Föräldrar från andra kulturer måste få kunskap om vad det innebär att fostra sina barn i vårt samhälle. De måste förstå att i Sverige är det svenska regler som gäller. I vårt land har kvinnor rätt att utbilda sig, rätt att förvärvsarbeta och rätt att välja sin partner. För alla kvinnor som utsätts för hot, förföljelse och våld kan vi göra så mycket mer än hittills, och att så många flickor fått sätta livet till innan samhället vaknar är fruktansvärt. Det är bråttom nu - de så kallade "hedersmorden" måste stoppas, vi måste stå upp för svenska regler och normer för alla flickors skull.

GUN DRUGGE

Mer läsning

Annons