Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegången har börjat

Annons

Rättegången mot den 21-åring som misstänks ha mördat Hedemorapolisen Ulf Grape inleddes med att chefsåklagre Catharina Wikner redogjorde för det som hände under mordnatten den 1 augusti.

Åklagaren berättade att 21-åringen behandlades med antabus på vårdhemmet i Stockholm. När han fick permission för att åka till Hedemora där Daldansen pågick hade han ingen som kunde kontrollera att han höll sig nykter. På lördagskvällen berusade han sig med öl vilket kan ha gjort honom psykiskt sjuk.

Åklagaren visade sedan flygbilder över centrala Hedemora för att visa hur människor rörde sig under den aktuella kvällen. Hon visade även bilder som visade det besinningslösa våld Polisman Ulf Grape utsattes för.


När dessa bilder visades brast flera av åhörarna i gråt och rättegången avbröts för en paus.

En kollega till Grape som tidningen talat med reagerar mycket starkt på den rättsmedicinska rapport som redovisar skadorna efter 21-åringens dödsmisshandel av Grape.

- Jag måste helt enkelt se detta för att kunna förstå, säger han.

Efter lunchpausen fortsätter förhandlingarna med förhör av den kvinna som sagt sig ha hotats till livet av 21-åringen. Hennes biträde Anneli Södergren förklarade för rätten att kvinnan numera befinner sig på hemlig ort under skyddad identitet.

– Hon har fått hela sitt liv förstört. Hon mår mycket dåligt, äter lugnande medel och har svår ångest, sade Anneli Södergren...........


Huvudvittnet verkade rädd och nervös och försvararen Per Borgblad gick under eftermiddagen hårt åt huvudvittnet vid polismordsrättegången i Falun.

Borgblad ifrågasatte kvinnans historia och menade att hon hade fabricerat den själv.

Kvinnan vidhöll dock sitt vittnesmål om att 21-åringen kommit hem till henne med blodiga kläder och sagt att han trodde att han hade slagit ihjäl Ulf Grape...................


Enligt TT: "ger 21-åringen intryck av att vilja berätta hur han uppfattat saker och ting, utan att frisera sanningen eller framställa sig själv i bättre dager. Han tänker efter innan han svarar på åklagarens frågor, men så faller svaren också exakt och konkret.

Den utlösande faktorn, det som fick det att slå slint i huvudet på 21-åringen var när Grape ska ha slagit till honom i ansiktet med en plastkasse där Grape bar med sig sina matlådor hem från jobbet. Det var denne handling som fick 21-åringen att få "tunnelseende", som han beskriver det själv. Det fick honom att slå och slå tills han fick ont i handen, och då fortsatte han med att sparka Grape i huvudet."

"Åklagaren har nu att bevisa att 21-åringen hade uppsåt att döda Grape. En uppgift som har försvårats efter att ett vittne, som för två år sedan säger sig ha hört 21-åringen yttra att han skulle "ta Grape", har skaffat läkarintyg på att hon inte klarar av den psykiska press det innebär att framträda i tingsrätten. Åklagaren fick visserligen tingsrättens tillåtelse att åberopa inspelningar av tidigare förhör med vittnet, men frågan är vilken betydelse tingsrätten kan lägga vid ett vittnesmål som inte kan bemötas av 21-åringens frågor.
Åklagaren försöker också få fram uppsåtet i det kraftiga våld som 21-åringen utövat och visa att han varit fullständigt likgiltig för huruvida offret dog eller inte.
Robert Triches/TT

Vi återkommer med uppgifter från rättegången senare under dagen

BÖRJE GUSTAFSON/ TT

Mer läsning

Annons