Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om journalistmord inledd

Annons

18 misstänkta för mordet på den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink ställdes på måndagen inför rätta i Istanbul.

Men inblandade från säkerhetsstyrkorna går fria, hävdar familjens advokater.

Den 17-årige Ogun Samast, som erkänt att han avlossade de dödande skotten, riskerar minst 18 års fängelse för mordet och ytterligare minst 8 år för medlemskap i terroristgrupp om han fälls. Som mest kan det bli sammanlagt 42 års fängelse, då han som minderårig inte kan dömas till livstid.

Däremot riskerar de medåtalade ledarna för den högerextrema grupp som anklagas för att ha beställt mordet, Yasin Hayal och Erhan Tuncel, livstids fängelse utan möjlighet till nåd. Hayal har redan avtjänat ett fängelsestraff för en bombdåd mot en McDonalds-restaurang i Samasts hemstad Trabzon 2004 då sex människor skadades.

Hayal har även, i en separat rättegång, åtalats för hot mot fjolårets Nobelpristagare i litteratur Orhan Pamuk för att denne, liksom Hrant Dink, beskrivit massakrerna på armenier under första världskriget som ett folkmord. Frågan är mycket infekterad i Turkiet och den som ger uttryck för uppfattningen i medier eller böcker riskerar åtal för angrepp på den turkiska identiteten.

Mordrättegången, där ytterligare 15 medåtalade riskerar straff på mellan 7 och 35 år, ses därför som ett test av den turkiska lagstiftningens gränser. Den inleddes på måndagen bakom lyckta dörrar i en domstol i Istanbul.

Hrant Dinks familj anser att säkerhetsstyrkorna också haft ett finger med i spelet när journalisten mördades i Istanbul den 19 januari.

Den 52-årige Hrant Dink sköts ned på gatan utanför redaktionen till den armenisk-turkiska tidningen Agos, för vilken han var chefredaktör. Mordet chockade hela Turkiet och över 100|000 människor demonstrerade på Istanbuls gator när Dink begravdes.

Utanför domstolen demonstrerade över 2|000 överlag svartklädda personer för rättvisa. Bland dem fanns Hrant Dinks fru Rakel.

TT

Mer läsning

Annons