Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång inledd om nazistöverfall

Annons

Inför en ganska gles åskådarskara inledde Kristianstads tingsrätt i morse rättegången om bråket i en RFSL-lokal i Kristianstad förra året. Den skånska nazistledaren Simon Lindberg och en kamrat till honom är åtalade för överfall på homosexuella.

Lindbergs 28-årige kamrat är åtalad för misshandel, hot och skadegörelse, Lindberg själv för medhjälp till brotten. Kammaråklagare Christofer Ramkvist betecknar det som ett hatbrott och kommer att kräva fängelse.

Båda de åtalade nekar och 28-åringen säger till TT:s utsända att han aldrig haft några nazistsympatier. Han medger att han var berusad vid tillfället.

På kvällen den 20 maj 2006 samlades medlemmar i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) i sina lokaler i Kristianstad för att se schlager-EM på tv. Då kom Lindberg, ordförande i Skåneavdelningen av Nationalsocialistisk front (NSF), dit tillsammans med sin kamrat. Bråk utbröt, en glasruta slogs sönder och flera personer fick lättare skador.

Enligt åtalet gick Lindberg och kompisen dit för att misshandla och hota personerna i lokalen på grund av deras sexuella läggning. Kamraten ska ha varit mest aktiv, medan Lindberg uppmuntrat och eldat på honom.

Enligt Andrea Thiele, ordförande i RFSL Kristianstad, kände sig flera i lokalen hotade till livet. Men de båda åtalade hävdar i stället att det var de som blev angripna och tvingades till självförsvar när RFSL:arna plötsligt gick till angrepp .

TT

Mer läsning

Annons