Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt terminologi

Annons

Svar till B-A Eriksen, 22/3

Problemet med benämningen familjevåld som användes i den artikel i Aftonbladet, som jag refererade till, är att man genom att omskriva problemet med mäns våld mot kvinnor förminskar problemet. Den professor som uttalade sig i Aftonbladet menade att man måste ta hårdare tag mot mäns våld mot kvinnor, men han använde benämningen familjevåld. Det är detta jag opponerar mig emot.

Jag är medveten om att kvinnor också kan misshandla. Artikeln jag refererade till handlade dock uteslutande om att ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor och då anser jag att man bör använda en mer rättvisande terminologi än vad som var fallet.

Faktum kvarstår att väldigt många män misshandlar kvinnor varje år och detta måste man våga prata om i dess rätta bemärkelse. Vi hjälper inte kvinnorna genom att förminska deras erfarenhet av att vara våldsutsatta.

Jag anser inte att detta leder till en ökad segregation mellan könen, vi måste prata om mäns våld mot kvinnor som mäns våld mot kvinnor, och inte som familjevåld eller lägenhetsbråk. Först när vi vågar göra det kan vi få en strukturell förändring.

LINNÉA LINDQVIST

Mer läsning

Annons