Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt plats - men fel tid?

Annons

Bakgrunden är som följer: Det var i mitten av december. Göran som jobbar på Migrationsverket var ute på ett ärende i tjänsten, närmare bestämt utanför flyktingförläggningen på Skivbrytarvägen i Grängesberg.

När han gick förbi busshållsplatsen strax utanför såg han att det låg en ihoprullad sedelbunt på bänken i väntkuren. Göran stod plötsligt med 1 000 norska kronor och 2 000 amerikanska dollar, alltså cirka 20 000 kronor, i näven.

Han gjorde som man ska och gick omedelbart till närmaste polisstation och lämnade in pengarna.

Tiden gick. Efter tre månader konstaterade hittegodsexpeditionen vid polisen i Ludvika att ingen ägare hade hört av sig. Då tillföll pengarna Göran, allt i enlighet med hittegodslagens 4:e paragraf. Något som polisen meddelade och betalade ut pengarna.

Här skulle normalt historien vara slut. Det är mycket hittegods som inte hittar tillbaka till sina ägare och hittegodslagen har sedan 1938 trätt in och klargjort att hittegodset ska tillfalla upphittaren.

Det tycker inte Görans arbetsgivare Migrationsverket är rätt.

De anser att eftersom Göran hittade pengarna på arbetstid ska de tillfalla arbetsgivaren och har därför överklagat ärendet till länsstyrelsens rättsenhet.

Polismästaren Dag Wixner skrattar torrt och efterlyser rim och reson från Migrationsverkets sida.

- Jag har jobbat som polis sedan 1969 och aldrig varit med om något liknande fall.

Han säger att enligt hittegodslagen är det bara en yrkesgrupp som är undantagna, och det är poliser. Om de hittar saker i tjänsten tillfaller det inte dem själva, utan staten.

- Annars är vi inte ens intresserade av något annat än namn och adress på den som lämnar in hittegods. Lagen säger att det är en fysisk person som har rätt till hittegodset, det är först om det inte finns någon fysisk person som det tillfaller staten.

Han ser ingen som helst anledning till att ändra polisens beslut om att Göran är den som ska ha pengarna.

Migrationsverkets verksjurist Elisabet Pernvall säger att saken aldrig ställts på sin spets från deras sida förr, och att det behövs en prövning för principens skull.

- Det passerar väldigt många asylsökande hos oss och det är mycket som kan tappas eller glömmas. Jag tycker det är rimligt att sådant gods inte kan hamna hos enskilda anställda, säger hon.

Sven Ångquist är jurist på länsstyrelsen och han är den som ska fatta det avgörande beslutet.

Utan att föregripa konstaterar även Ångquist att han under sina tio år på länsstyrelsen aldrig hört talas om något liknande.

- Det är ett mycket udda ärende och jag tror faktiskt inte det finns ett liknande fall över huvud taget, säger han.

Nu har Göran och Migrationsverket tre veckor på sig att yttra sig. Sedan fattar Ångquist ett beslut som inte kan överklagas.

Pengarna? De ville Migrationsverket ha av polisen men där blev det stopp. Polismästaren Wixner gav Göran rådet att sätta in dem på ett konto och visa kvittot för arbetsgivaren i väntan på dem.

Fotnot: Göran är ett fingerat nman.

ANNAKARIN LITH

Mer läsning

Annons