Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt för misstänkt inte hett i EU

Annons

EU-länderna tar beslut efter beslut om hårdare tag mot terrorister och vanliga brottslingar.

Men de har väldigt svårt att enas om grundläggande rättigheter för misstänkta.

Trots fyra års diskussion kunde den nuvarande EU-ordföranden Tyskland konstatera att det inte gick att få någon överenskommelse om grundläggande, lika rättigheter för misstänkta och åtalade i brottmål inom EU.

Länderna har haft mycket lättare att ta beslut som innebär, till exempel, att de accepterar att lämna ut, ofta mycket snabbt, personer till andra EU-länder när en åklagare där begär det.

21 länder, däribland Sverige, var för att säga ja till ett visserligen mycket urvattnat beslut. Men de sex övriga, anförda av Storbritannien, tyckte att kompromissen gick för långt och inkräktade på områden där medlemsländerna ska bestämma själva.

Beslutet skulle slagit fast rätt till juridisk rådgivning, till gratis tolk och översättning, rätt till kontakt med hemlandets ambassad och rätt till att i skrift få reda på sina rättigheter.

Svenska regeringstjänstemän tror att det brittiska motståndet kan ha att göra med oro för att Storbritanniens hårda terroristlagstiftning skulle påverkas.

För svensk del hade inte rambeslutet, om det hade tagits, inneburit några krav på regeländringar. Men det hade, enligt en svensk diplomat, varit en viktig signal om att EU också tar rättigheter på allvar. Detta trots att EU-länderna genom Europarådet redan har gått med på grundkrav om hur en rättegång ska skötas för att vara rättvis.

EU-kommissionären med ansvar för rättsliga frågor, Franco Frattini, beklagade i den offentliga debatten på mötet att det blev fiasko igen.

Det troliga är att förslaget nu läggs på is, åtminstone i väntan på ett avgörande om ett eventuellt nytt fördrag för EU som kan öppna för många fler majoritetsbeslut på det rättsliga området. Det innebär en försening till kanske 2009.

TT

Mer läsning

Annons