Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ratar ny anläggning

Annons

Före detta framstående friidrottare och politiker i Hedemora träffades i torsdags för att diskutera den planerade idrottsanläggningen.

En anläggning med konstgräs och endast fyra löparbanor är inte en friidrottsanläggning värd namnet anser de.

Konstgräs omöjliggör tävlingar i kastgrenar och fyra löparbanor räcker möjligen till för att arrangera klubbmästerskap.

- Fyra banor blir en halvmessyr. Vi måste se det här som en investering på lång sikt, kanske 30 år. Har vi inte råd att anlägga en riktig friidrottsanläggning nu är det bättre att vänta, säger Melker Andersson (m).

För fotbollen är det en ideal lösning att få en konstgräsbana intill Vasahallen. Fotbollssäsongen kan tidigareläggas och Vasahallens faciliteter kan nyttjas.

Arne Sundlöf, svensk juniormästare i tiokamp i slutet på 70-talet, säger:

- Vi vill absolut inte gå emot fotbollen men att lägga konstgräs tar bort halva friidrotten eftersom kastgrenarna inte går att genomföra. Det vore bättre att lägga konstgräs på Brunnsjölidens fotbollsplan.

För 30 år sedan hade Brunnsjöliden spelat ut sin roll som friidrottsanläggning. Det var då allvädersbanor gjorde sitt intåg och kolstybben blev omodern som underlag.

Sedan dess har engagerade inom sporten kämpat för en ny anläggning.

Inte minst Sigurd Lindgren som på 70-talet var fritidschef. När Vasahallen byggdes, 1972 till 1974, fanns det också en ritning färdig för en friidrottsanläggning.

- Men hallen kostade elva miljoner kronor så vi hade inte råd att satsa på en friidrottsanläggning. Senare har det fått stå tillbaka för byggandet av två ridhus och ishallen, säger han.

2003 lämnade Lindgren in ett medborgarförslag om att få en modern friidrottsanläggning i Hedemora.

Hedemora har odlat många framstående friidrottare och befann sig under flera årtionden på elitnivå. Exempelvis bröderna Jönmark som sprang 110 meter häck i svenska landslaget 1959.

Före detta sprintern Ulf Larsson och Arne Sundlöf minns tiden på 70-talet när det aldrig var färre än 30 personer på träningarna.

I dagsläget står friidrotten i Hedemora sig svag mot exempelvis fotbollen när det gäller antalet utövare.

- Man kan vända på det, hur många hade spelat fotboll om det bara funnits grusplaner, säger Sundlöf.

Han och övriga är övertygade om att intresset skulle växa, inte minst från Säter och Avesta, om det fanns goda träningsmöjligheter. Goda förebilder finns det ju redan. Systrarna Kallur, Karolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson med flera.

Friidrotten i Hedemora vill smida medan järnet är varmt.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons