Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastahyttan växer ur lokalerna

Annons

Rastahyttan byggdes från början som en utställningshall för sevärdheter i Västerbergslagen och från början fanns det bara en kaffeservering. Förre ägaren utvecklade det hela och började servera mat.

Enligt uppgift var det cirka 35 matgäster vid lunchtid på Rastahyttan för ett år sedan. Peter Karlsson har sedan dess jobbat intensivt med att utveckla verksamheten och vid ett par tillfällen har han byggt om bland annat i köket.

Resultatet har blivit att antalet lunchgäster har ökat radikalt och i dag uppskattar han att han ligger på ett snitt omkring 120 matgäster vid lunchtid.

-Under året har det varit några riktiga toppar, en söndag hade vi cirka 250 matgäster och då är det kö till borden, säger Peter Karlsson.

Inför övertagandet var han i kontakt med fastighetsägaren Smedjebackens kommun. Det handlade bland annat om vad som skulle göras. Bland annat var underhållet eftersatt, huset har inte blivit målat sedan det byggdes för cirka 20 år sedan.

En annan diskussion som fördes var att utveckla turistinformationen, men Peter Karlsson upplever det som att det bara rann ut i sanden.

-Det borde ligga i kommunens intresse, konstaterar han.

Näringslivschefen Lennart Silfverin medger att det inte blivit som tänkt.

-Det är också en fråga om resurser, men självklart är Rastahyttan strategiskt viktigt, säger Silfverin.

Han poängterar vidare att det pågår ett resonemang om hur turistinformationen kan förbättras inför nästa år.

Även kommunalrådet Leif Nilsson är medveten om bristen.

-Detta är något som blivit liggande som en följd av att info-utredningen dragit ut på tiden, men den ska vara klar efter nyår och jag förutsätter att turistinformationen ingår som en del, säger Leif Nilsson.

Peter Karlsson känner att han inte fått riktigt gehör för sina önskemål om att renovera och utveckla lokalerna vid Rastahyttan.

-Det är naturligtvis tråkigt och vi ska självklart ställa upp på en dialog, säger Nilsson.

Nilsson är medveten om att det finns 500000 kronor för en investering på Rastahyttan först 2009.

-Jag kan inte lova att det finns möjlighet att göra investeringarna tidigare, men det viktigaste är att Karlsson vet vad han vill att vi ska göra, fortsätter Nilsson.

Han rekommenderar Peter Karlsson att ta kontakt med stadsarkitekten Sven Andersson för att titta på vilka möjligheter det finns för att bygga ut serveringen.

Nilsson poängterar att Rastahyttan är mycket viktig ur turistsynpunkt och utesluter inte att det görs flera satsningar i anslutning till restaurangen.

Det kan exempelvis handla om att bygga så kallade "stellplatser", där husvagnar och husbilar kan stå en begränsad tid, för att tömma tankar och fylla på vatten.

-Det är ju morgondagens turism, summerar Nilsson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons