Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasistisk dansk polisjargong

Annons

Ett professionellt och hängivet bemötande i tjänst men en grovt rasistisk jargong i fikarummet. Det visar en studie av danska poliser, gjord av en antropolog.

En grupp närpoliser i Århus har ett rasistiskt språk när de talas vid i enrum eller på fikarasten. Ute i tjänst uppför de sig däremot professionellt och gör mer än de egentligen behöver för personer de möter, oavsett etnicitet. Poliserna skakar hand, äter tillsammans med stadsdelens ungdomar och har till och med hjälpt en del av dem att hitta arbete.

Det är slutsatserna i en studie av antropologen Louise Mejnertz som studerat närpoliserna i Gellerup på närmare håll under fyra månader.

I enrum infann sig däremot starkt nedsättande uttryck som "apor" och "perker" (en sammanslagning av de danska orden för perser och turkar).

Rapporten har medfört att polisledningen "tagit tag i problematiken" enligt Östjyllands polischef Jörgen Ilum.

Enligt honom har de berörda poliserna efter att ha konfronterats med studien angett att de inte kan minnas att de skulle ha använt ett liknande språk, enligt polischefen ett tecken på att de inte fäster någon vikt vid uttalandena. Han själv menar dock att jargongen passerar gränsen för "god arbetsplatshumor". Även antropologen själv drar slutsatsen att språkbruket är en nödvändig ventil.

TT

Mer läsning

Annons