Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasister utnyttjar kommunen på internet

Annons

Falu kommun har tillsammans med Stiftelsen Stora Kopparberget och Blodcentralen fått se sina bilder och symboler användas på en främlingsfientlig hemsida.

Hemsidan har polisanmälts under torsdagen av Falu kommun, både på grund av dess främlingsfientliga budskap och för att bilder stulits från kommunen och Stiftelsen Stora Kopparberget.

Hemsidan sägs vara en lokal folkomröstning på internet och den är utformad på ett sätt som liknar Falu kommuns egen hemsida. Besökaren ska ta ställning i tre frågor som rör invandring och invandringspolitik. Första frågan handlar om det tagits emot för många invandrare. Den tredje frågan lyder:

"Kan du tänka dig att misshandla eller kanske till och med döda politiker, journalister eller andra makthavare som hindrar dig från att utöva inflytande över invandringspolitiken?"

Besökaren kan välja att besvara frågan med ja, kanske eller nej.

Bredvid frågeformuläret finns ett utdrag ur FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter där den som står bakom hemsidan hänvisar till lösryckta delar ur konventionen. Konventionen tolkas till fördel för främlingsfientliga åsikter och anses rättfärdiga våldshandlingar:

"Så viktig är alltså demokratin att du har rätt att göra uppror om du tvingas umgås med färgade och muslimer och utsättas för de allt svårare följderna av mångkulturen i dagens Sverige."

Kommunalrådet Jonny Gahnshag (s) ser allvarligt på sidans budskap och på det sätt som den utnyttjar Falu kommun.

- Du kan inte tolka FN-konventioner som att det går att utnyttja våld. Jag ser det som en grov vantolkning av hela FN-stadgan, säger Jonny Gahnshag.

Kommunen har kontaktat den internetleverantör som tillhandahåller servern där sidan ligger och krävt att sidan tas bort. Under torsdagkvällen togs sidan bort från den aktuella internetadressen.

- Tyvärr är det svårt att hitta den som ligger bakom sidan.

Det finns ingen uppgift på hemsidan om vem eller vilka som ligger bakom den, säger Lena Säfström, informationsansvarig hos Falu kommun.

Sidans utseende är på många sätt identisk med kommunens hemsida, bilder och typsnitt har stulits. Lena Säfström har visat sidan för ett antal anställda inom kommunen.

- Vid första anblicken trodde flera anställda att det var en officiell sida från kommunen, säger Lena Säfström.

Bo Berggren, styrelseordförande i Stiftelsen Stora Kopparberget, är upprörd över att stiftelsens symbol stulits och använts i främlingsfientliga sammanhang.

Han ser allvarligt på att organisationens symbol används för att skapa en falsk avsändare.

- Att inte framträda med eget namn och tydlig avsändare är klart subversivt. Det är ett hot mot demokratin med den här sortens verksamhet, säger Bo Berggren.

Jurister på Datainspektionen menar att det inte är olagligt att göra en hemsida av den typen. Det handlar inte heller om något egentligt dataintrång i Falu kommuns datasystem, det troliga är att bilder och symboler hämtats från kommunens och Stora Kopparbergets hemsida.

- Att ta grafiskt material och symboler är olagligt. Tyvärr är det lätt att hämta hem det som ligger på nätet, säger Lena Säfström.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons