Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasar mot kvinnlig omskärelse

Annons

Omskärelsen utförs oftast när flickorna är små. Men barnhälsovården i länet stöter mycket sällan på något fall.

- Även om det här är ovanligt i Dalarna, är det mycket viktigt att lyfta fram frågan, säger Sören Bertilsson.

Kvinnlig omskärelse i alla dess former är förbjuden i Sverige. Men i några invandrargrupper är sedvänjan utbredd. Det händer att flickor, bosatta i Sverige, skickas utomlands för att genomgå omskärelse.

Detta upprör Katarina Gustavsson, kd-ledamot i landstingsfullmäktige. Hon framhåller att ingreppet medför ett stora lidande för flickorna, både psykiskt och fysiskt.

- Urinläckage, smärtsamma menstruationer, urinvägsinfektioner, smärtsamt samliv och svåra förlossningar är bara några följder, säger Katarina Gustavsson, som vill försäkra sig om att landstinget verkligen gör allt för att sprida information till familjer i faro-zonen.

Hon är dock medveten om att det handlar om en lång och svår process. Där den utövas är sedvänjan förknippad med kvinnlig identitet. Det finns föreställningar om att kvinnans könsorgan inte är fulländat, förrän hon blivit omskuren.

- Den mest framgångsrika metoden är att stödja de kvinnor som arbetar mot könsstympande ingrepp inom respektive kultur, säger landstingsrådet Sören Bertilsson.

I Dalarna har även läkare och barnmorskor varit med på informationsmöten i en del föreningar för invandrarkvinnor.

- Och inom barnhälsovården handlar det mest om samtal med berörda föräldrar, säger Sören Bertilsson.

Han betonar också vikten av att kvinnor med problem får information om vart de kan vända sig.

Inger Nykvist, barnmorska och vänsterledamot i landstingsfullmäktige, framhåller att vårdpersonalen inte använder ordet "könsstympning":

- De som gjort detta upplever inte att de "stympar", utan att de gör gott. Det tar tid att ändra den kulturen, säger hon.

I Dalarna har kvinnosjukvården ännu ingen egen handlingsplan för att hur personalen ska agera när man stöter på kvinnlig omskärelse. De använder sig istället av handböcker från annat håll.

- Men blir fallen fler, tar vi fram en egen, säger Inger Nykvist.

'

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons