Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasar mot Borlänges konsultavtal

Annons

Igår berättade tidningen att Borlänge kommun anlitar Jonny Schön som socialchef på konsultbasis. Schön var tidigare anställd i Falu kommun. Han kan genom sitt "fallskärmsavtal" plocka ut pensionspengar från Falun samtidigt som han arbetar som konsult i Borlänge.

Detta då Borlänge kommun anlitar honom som konsult och betalar arvode till hans bolag. Det får kommunalrådet Dan Westerberg (c) i Falun att reagera starkt:

- Jag ska ta kontakt med Borlänge. Det här känns inte roligt alls. Skattebetalarna i Falun behöver lägga pengarna på annat.

Dan Westerberg säger att "fallskärmsavtalen" kom till innan hans tid som politiker.

-Jag har kämpat mot fallskärmarna i tio år. Jag trodde att man i Borlänge kände till det här.

Dan Westerberg menar att Borlänge kunde ha anställt den tillfällige socialchefen på ett annat sätt, så att hans inkomst kvittats mot pensionen från Falu kommun.

Han kommer nu att ta kontakt med Borlänge för att se vad som går att göra åt situationen.

Även i Borlänge väcker kommunens uppgörelse reaktioner. Leif Lindström (v) kommer att aktualisera avtalet när socialnämndens arbetsutskott sammanträder i nästa vecka.

Lindström sitter i socialnämnden, men kände inte till att den tillförordnade chefen kan ta ut pensionspengar från grannkommunen, samtidigt som han arbetar i Borlänge.

-Det är åt helvete. Det är väldigt olyckligt. Jag har inte varit medveten om att han kan lyfta pensionspengar. Om jag känt till det hade saken kommit i ett annat läge.

-Sedan kan man ställa sig frågan om jag borde ha känt till det, om jag borde ha tagit reda på det, säger Leif Lindström.

Kommunalrådet Nils Persson (s) säger han inte medverkat när det gäller anställningsvillkoren.

-Det var angeläget att vi fick någon. Det är en tillfällig lösning. Förhoppningsvis får vi en permanent lösning under hösten eller vintern.

Men kunde kommunen inte ha gjort en visstidsanställning?

-Det borde ha varit möjligt i det här fallet. Men det måste finnas intresse från alla parter, säger Nils Persson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons