Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ras för öl och vin på Systemet

Annons

Resandeinförsel och smuggling från billigare EU-länder är förklaringen till att Systembolaget får alllt svårare att hävda sig.

- Många har andra vägar att gå för att få tag på alkohol. Det är det som slår igenom, säger Anna Timander, områdeschef för Systembolaget i Dalarna.

Sedan i våras har det varit tydligt att dalfoket köper allt mindre sprit på Systemet.

Men förra månaden tog försäljningssiffrorna ett rejält kliv neråt. Jämför man försäljningen under oktober med samma period förra året, är minskningen 16,1 procent.

- Det är väldigt mycket, konstaterar Anna Timander.

I hela landet är det bara Systembolaget i Norrbotten som minskar mer (16,2 procent).

I Dalarna är det försäljningen av vin och öl som står för den största minskningen under oktober, om man jämför med resten av landet.

Vin hör inte till det som i första hand brukar föras in från billigare EU-länder. I det fallet funderar Anna Timander över om minskningen kan vara mera tillfällig.

Hon konstaterar ett fortsatt försäljningsras naturligtvis kommer att få konsekvenser för Systembolagets verksamhet i länet:

- I ett sådant läge måste vi se över bemanningen och varsla folk, säger Anna Timander.

I dag har Systembolaget i Dalarna (butikerna i Ludvika, Smedjebacken och Avesta räknas till Västmanland) cirka 120 anställda - både fast anställda och vikarier. Att organisationen redan är väldigt slimmad har hittills gjort att länets butiker kunnat möta försäljningsminskningen utan att säga upp folk.

En stor undersökning som tidningen gjorde tidigare i höst, visade att billig öl, vin och sprit från andra EU-länder väller in i länet. Nära hälften av dalfolket har köpt smuggelsprit på hemmaplan under det senaste året.

Smuggelsprit blir det när burkar och flaskor förs över gränsen för att säljas. Både köpare och säljare gör sig skyldig till ett brott.

- Det allvarligaste är att de som säljer alkohol illegalt inte har något ålderskontroll, säger Anna Timander.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons