Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport från en dansbana

Annons

I onsdags var det dans till Streaplers i Stjärnsundsparken och tidningen var på plats.

Det var många, förväntansfulla, finklädda människor som dansade loss till både foxtrot och bugglåtar. Vädret var underbart och stämningen likaså.

När jag kommer till Onsdaxdansen är det långa rader av bilar parkerade, populärt med andra ord. Streaplers som står för underhållningen denna kväll var nominerade till årets dansband och fick utmärkelsen Guldklaven.

Lyktor i kulörta färger glänser i kapp med solens strålar över sjön, och man riktigt smittas av den varma, glada stämning som spridit sig bland de dansanta gästerna.

Lite på sidan av står Majsan Johnsson och Märta Fihr och tittar längtansfullt mot dansbanan.

- Vi blir inte uppbjudna, säger de snopet.

Jag föreslår att de kanske ska gå närmare dansbanan och då skiner de upp.

Bandet är i full gång och river av den ena hiten efter den andra. De ser ut att ha väldigt kul på scen och allt känns äkta.

- Vill du dansa, frågar Björn Enlund från Runhällen mig, och eftersom det är nästan förbjudet att tacka nej enligt dansbandsreglerna, tackar jag ja.

Men jag är faktiskt lite sugen också, det ser rätt kul ut att ta sig en svängom. Vi dansar foxtrot till låten; vill ju bara vara din vän, och fast att jag är lite ringrostig går det bra.

Björn räknar takten ett, två, tre under hela två danser. Däremot är det rätt trångt, folk slår i varandra hela tiden, men det är egentligen mest skrattretande.

Alla har lite olika dansstilar, ett par håller nästan på att ramla av dansbanan när de buggar. Det är oerhört bra stämning på och bredvid dansbanan.

- Det är viktigt att hålla i varandra, det gör ju inte ungdomar på samma sätt i dag, tycker Per Andersson, Avesta, som nyss har tagit en svängom med Anita Nordmark från Ludvika.

- Jag har växt upp med denna musik, men för oss var ju dansbandsmusiken som dagens pop, fortsätter Per. Det är helt enkelt nostalgi.

Så är det dags för paus och jag passar på att prata lite med Kenny Samuelsson, medlem och en av sångarna i Streaplers.

- Det är underbart att få spela för så mycket folk, och så är det ju så kul att spela ihop också, utbrister han.

Streaplers har funnits sedan 1959 och legat på Svensktoppen ett antal gånger. En av de mest kända är; Till min kära, som är Kennys personliga favorit.

- Vi har till och med varit förband åt Beatles 1964, men då var inte jag medlem, säger Kenny. och fortsätter:

- Jag hoppade in som sångare 1997 och sedan dess har det rullat på.

Vid tiotiden hade över 550 personer betalat in sig .Sedan 1984 har det anordnats Onsdaxdanser i Stjärnsundsparken. Kvällen fortsätter och jag lämnar denna dansanta plats i takt till Streaplers, flickan från igår.

Folk verkar nöjda och det är jag med.

BOEL ENGKVIST

Mer läsning

Annons