Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånmisstänkta skyller på okända

Annons

Det blev en hel dags rättegångsförhandlingar i Falu polishus. Kammaråklagare P-G Persson och hans kollega Catharina Wikner förhörde de två misstänkta som i sin tur försökte slingra sig undan så gott det gick.

Faktum kvarstår dock. 27- åringarna, som känt varandra sedan barndomen, var i skriande behov av pengar för att starta en kaférörelse och den ene av dem hade en skuld till en person på 900 000 kronor. Den ene av de rånmisstänkta berättade att han därför satte upp sig på den undre världens personallista.

- Jag halkade in på ett bananskal.

Han anmälde sig för lindrigare uppgifter som till exempel att hålla vakt. Nu fick han uppgiften att hålla vakt vid riksvägen.

- Det var så jag kom in i det hela.

Riktigt så blev det nu inte. Under resans gång insmög sig grus i maskineriet. Det framkommer att de två misstänkta åker från Stockholm vid 18-18.30 tiden 20 mars. De tar vägen över Enköping och Sala. De rånmisstänkta ska träffa de två namnlösa i Borlänge senare på kvällen. De i sin tur rattar en vit gammal skraltig VW Golf.

De vill sig dock inte bättre än att de misstänkta hamnar i polisens klor i höjd med Broddbo. Orsaken är fortkörning. 27-åringen vid ratten blir av med körkortet och blir utfrågad av polismannen.

Den andre 27-åringen rattar sedan vidare mot Borlänge. Den nu körkortslöse känner obehag och vill hoppa av hela rånprojektet. Väl framme i Borlänge träffas kvartetten och 27-åringen står på, sig. Han vågar inte riskera något efter körkortsincidenten i Broddbo och han tänker också på sin fästmö som är höggravid. Efter diverse munhuggningar får han ta den vita Golfen och far söderut och vilar ut i baksätet i Avestatrakten.

Den återstående trion fullföljer sina planer och far vidare norrut mot Leksand. Den kvarvarande rånmisstänkte understryker att hans uppgift i sammanhanget var att fixa materiella saker till rånet som kofötter, en yxa, telefonkort och en pistolattrapp. Sedan skulle han hålla vakt vid riksvägen utifall polisen skulle komma söderifrån.

Så förhöll det sig enligt de misstänkta som dock erkände att de varit med innan rånet och rekat (rekognoscerat) i Leksand. Inte mycket mer.

Själva rånet stod de två okända och icke namngivna personerna för.

Trots den enligt 27- åringarna ganska marginella medverkan i rånet fick de efter slutfört uppdrag var sina 400 000 kronor. Mer än väntat tyckte den körkortslöse 27- åringen som hade väntat sig kanske 100 000 eller 150 000 för sin "ringa" insats. Sant eller falsk eller ord står mot ord. I dag avslutas förhören med de två rånmisstänkta.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons