Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånarna kom över mångmiljonbelopp

Annons

En professionellt arbetande rånarliga med resurser att köpa information om penningtransporter och polisens resursfördelning. Farliga personer som föredrar Volvobilar och har en bas i Stockholm. Det är scenariot som polisen arbetar efter.

När bankerna byggde starkare skydd vid storstädernas bankautomater flyttade rånarna verksamheten till mindre orter som Linköping, Örebro, Avesta och Leksand.

Värdetransportföretaget Securitas har på kort tid drabbats av fem rån i Mellansverige. Den 6 mars rånades företagets väktare i Linköping. Den 9 mars slog rånare till mot en värdetransport i Mariebergs köpcentrum i Örebro och den 12 mars hände samma sak i Haga centrum i Örebro. Den här veckan rånades två väktare som fyllde pengar i en automat vid Coop Forum i Avesta natten till måndagen och i går var det ett identiskt rån i Leksand.

Sammanlagt har rånarna kommit över mångmiljonbelopp.

- Det här var olyckligt. Vi hade en bra start på det här året, men på ett par veckor har vi haft fem rån där man rört sig i en halvcirkel från Linköping, via Örebro till Dalarna. Rånet i Leksand är det nordligaste vi haft.

- Rånet i Leksand påminner om det som hände i Avesta. Det är av samma typ vid laddning av en automat. Bankerna bygger nya skydd runt uttagsautomaterna så att man ska kunna stå skyddad och ladda dem med pengar. Men bankerna prioriterar storstäderna och där är man väl färdiga med jobbet. Det verkar busarna ha förstått och därför har de flyttat ut verksamhet till mindre orter i landet, säger Åke Andersson, informationschef vid Securitas Sverige.

Finns misstankar om insiderbrott?

- Vi tittar alltid på den risken, men det händer väldigt lite på den sidan. I fjol hade vi ett fall av sammanlagt 33 rån där en av våra anställda inte kunde hålla fingrarna i styr.

- Vi arbetar mycket med etiksidan. De som arbetar hos oss utsätts ju för stora frestelser då vi hanterar mycket pengar.

Tidningen har fått trovärdiga uppgifter om att polisen fått tips om att det var rån på gång och att den hade informerat Securitas om det. Beredskapen höjdes både hos polisen och Securitas, men direkt efter att den extra bevakning upphörde slog rånarna till.

Stämmer de här uppgifterna?

- Ja, men det kan jag inte kommentera. Vi diskuterar inte vårt samarbete med polisen, säger Åke Andersson vid Securitas.

- Han riktar en hel del kritik mot polisen som inte längre har samma möjligheter som tidigare att utreda grova brott.

- Polisen har för små resurser för att kunna lösa rånbrotten. Av 33 rån som drabbat Securitas är bara tre uppklarade. Det tycker vi är en uppklarningsprocent som inte är acceptabel, säger Åke Andersson.

Polisen i Dalarna samarbetar över länsgränserna och rikskriminalen biträder med underrättelser om flera ligor som arbetar med grova rån, bland annat mot värdetransporter.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons