Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare kom över kontokortsnummer

Annons

Vid ett värdetransportrån i Stockholm i slutet av maj stals förutom pengar även band innehållande kontokortsnummer. Handelsbanken uppmanar nu berörda kunder att spärra sina kort.

Enligt Mats Taraldsson, regionchef för Norden på Mastercard, är de känsliga uppgifterna krypterade men för att ligga steget före rånarna valde Mastercard och Visa för en vecka sedan att kontakta bankerna med berörda kunder.

Värdetransportföretaget som rånades transporterade kontokortsnummer åt ett företag som sysslar med att samla in kortuppgifter åt stora internetsajter.

Både Handelsbanken och SEB har kunder som berörs av stölden men man är mycket förtegen om hur många konton det rör sig om. Handelsbanken har dock valt att brevledes uppmana ett antal kunder att spärra sina kort.

Han betonar att ingen kund har råkat ut för någonting men att man ändå valt att ta det säkra före det osäkra och spärra vissa kort.

På SEB håller man de berörda kontona under särskild uppsikt.

Enligt Kerstin Ottosson har rånarna troligtvis kommit över de känsliga uppgifterna av misstag och eftersom numren är krypterade är det nästan omöjligt att knäcka dem.

TT

Mer läsning

Annons