Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare dömd till vård för spelmissbruk

Annons

Åklagaren hävdar dock att det var ett hänsynslöst rån med stor fara för butiksbiträdet.

I går dömdes mannen för rån, olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel och rattfylleri. Straffet blev vård för sitt spelmissbruk.

Mannen hade en längre tid brottas med sina spel- och alkoholproblem, när han kvällen den 30 mars klev in i spelbutiken i Romme.

Trots att han var stamkund och bra bekant med butiksbiträdet, tog han fram en kniv och tvingade till sig spelbongar, kontanter och lotter.

Butiksbiträdet tvingades även lämna ifrån sig bilnycklarna till rånaren, som flydde från platsen i dennes bil.

Mannen kom dock inte så långt, utan körde av vägen och in i en parkerad bil vid Övre Svärdsjö där han kunde gripas av polis. Han har sedan dess suttit häktad i väntan på rättegång.

I går hölls slutpläderingarna i målet och chefsåklagare Fredrik Skoglund yrkade i första hand på fängelse i två år för 37-åringen.

- Minimistraffet för rån är 1 års fängelse, men butiksägaren befann sig i en skyddslös ställning, då han var ensam i butiken och helt i rånarens våld, menade åklagaren.

Att rånet pågick under så lång tid som cirka 15 minuter är också en försvårande omständighet, hävdade åklagaren.

Men, menade Skoglund, om rätten bedömer att de finner en vårdplan som är tillräcklig så har han inget att invända att mannen döms till vård istället för fängelse.

- Rånoffer är alltid i en särskild skyddslös ställning. I det här fallet är det inte mer än något annat rån, menade mannens försvar Axel Eskeby och yrkade på att mannen döms till vård.

- Min klient är tidigare ostraffad och med ett vårdprogram får han chansen att komma tillbaka, säger Eskeby.

Och så blev det. 37-åringen dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Det innebär att han kommer att få vård för sitt spelmissbruk.

Han ska också betala skadestånd till butiksägaren med 33 300 kronor och till rånoffret med 25 300 kronor.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons