Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramstedt dömd till fängelse

Annons

Svea hovrätt sänker straffet för förre Skandiachefen Ola Ramstedt. Han döms till ett och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

De övriga två åtalade döms till villkorliga domar och bötesstraff. Det rör sig om Diligentiachefen Håkan Lennersand, som i tingsrätten fick 1,5 års fängelse för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, samt en projektanställd, som dömdes till ett års fängelse i tingsrätten.

I likhet med Stockholms tingsrätt anser hovrätten att de tre bör dömas för grov trolöshet mot huvudman respektive medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Hovrätten anser att de tre avsiktligt missbrukat sina positioner för att tillställa Skandia en faktura med felaktigt innehåll. Syftet var att dölja att fakturan egentligen avsåg kostnader för överrenovering av ett antal lägenheter som tilldelats tjänstemän i ledande ställning inom Skandiakoncernen.

Lägenhetsinnehavarna skulle själva ha betalat kostnaderna. Men genom utformningen av fakturan, som angav att den avsåg ombyggnad av koncernens huvudkontor, kom kostnaden i stället att belasta Skandia, skriver hovrätten i domen.

Åklagaren har inte gjort gällande att Håkan Lennersand gjort sig skyldig till annan medhjälp än att han vidarebefordrat instruktioner från Ola Ramstedt till projektledaren.

Hans brottslighet är allvarlig men har inte ett sådant straffvärde att påföljden nödvändigtvis ska bestämmas till fängelse, skriver hovrätten. Därför bör påföljden stanna vid villkorlig dom tillsammans med ett kraftigt bötesstraff.

Projektledaren har inte haft någon egen vinning av brottet och inte heller haft en lika betydelsefull ställning i Skandiakoncernen som Håkan Lennersand. Därmed har han haft svårare att motsätta sig vad koncernledningen bestämt. Därför sänks hans ettåriga fängelsestraff till villkorlig dom och böter.

Ola Ramstedt döms att betala sina advokatkostnader på sammanlagt 850|000 kronor. Håkan Lennersand döms till böter på 120|000 kronor och får betala 900|000 kronor för sin försvarsadvokat.

Den projektanställde döms till dagsböter på sammanlagt 50|000 kronor. Han får också betala sina försvarskostnader på 300|000 kronor.

Han vill inte närmare kommentera hur hovrätten har resonerat:

Advokat Hans Strandberg ska nu undersöka möjligheterna för ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen.

Kammaråklagare Peter Nilsson är i stort sett nöjd med domarna.

TT

Mer läsning

Annons