Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakt spår till Vansbro

Annons

Bakom satsningen på en fortsättning står EU med nära 2,3 miljoner kronor, Region Dalarna satsar en halv miljon och Vansbro kommun satsar 400 000 kronor.

- Pengarna ska i ett första skede användas till att testköra ett 20-tal kurser under tiden från den första juli i år och fram till de sista december 2007 och som sedan ska utvärderas tillsammans med repsesentanter från järnvägsbranschen, säger Christer Masgård som lett förstudien och som nu övergår till rollen som projektledare.

Det var fackförbundet för service och kommunikation, SEKO, som från början väckte förslaget att en skola för utbildning inom banteknik skulle förläggas till Vansbro. I dag finns bara en sådan utbildning i Sverige. Det är Banskolan som drivs av Banverket och ligger i Ängelholm.

Enligt SEKO är dock behovet av utbildningsplatser stort och man menar att det skulle vara lämpligt att starta en ny utbildning längre norrut och då förslagsvis i Vansbro.

Christer Masgård säger att förstudien visat på ett stort intresse från järnvägsbranschen.

-De ser gärna fler aktörer på marknaden eftersom de helst vill få fler än en offert när de ska upphandla sina utbildningar, säger han.

I dag köper landets länsarbetsnämnder och järnvägsbranschen utbildningar för omkring 100 miljoner kronor årligen så det är en stor marknad det handlar om.

En sammanhållande bantekniker kommer nu att anställas medan övriga utbildare under försöksperioden kommer att hyras in från aktörerna på området.

-Om vi därefter kommer igång i större skala räknar vi med att skolan ska kunna ge fem till sju arbetstillfällen inom de första tre årenn och att omsättningen hamnar runt tio miljoner kronor, säger Oskar Lundgren.

Han ser också positiva effekter för servicenäringen genom övernattningar, restaurangbesök och annat i skolans kölvatten. Oskar hoppas också att den nedlagda inlandsbanan kan komma till användning under utbildningarna och att detta på sikt även kan bidra till en upprustning av hela den nedlagda bandelen mellan Persberg och Mora.

-Vi räknar med att Vansbro Järnvägsskola ska kunna inrymmas i stationshuset för de teoretiska delarna och att vi för de mer praktiska ska kunna använda delar av Finnveden som dessutom är anslutet med järnvägsspår, säger Lärcentrums chef och rektor, Gunnar Lindholm.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons