Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakt in i mörker och tät dimma

Annons

Det är bara ett par dagar kvar innan det slocknar igen. På måndag är det våra grannar i öster som drabbas, eller vad den påtvingade digitaliseringen nu ska kallas. Förresten lär en och annan i Dalarna drabbas, i gränstrakter där de sändare som släcks hittills givit dem tv-bilden.

En liten men intressant antydan vad som händer "på riktigt" i våra trakter den 2 maj nästa år.

Det här med digitalisering är förresten ett ämne som känns allt mer förvirrande även om det naturligtvis inte skulle behöva var det i dag.

I veckan som gick läste jag att det tydligen råder tveksamheter om Kopparstadens hyresgäster i Falun ska behöva skaffa sig en digitalbox eller inte när det blir dags i maj nästa år.

Ursäkta, men vad då skaffa en digitalbox för den som inte vill utan nöjer sig med de kanaler som är gratis i dag?

I stort sett varje större svensk kabeloperatör har i dag sagt att de fixar den detaljen centralt. De kanaler du får in i din tv i dag utan digitalbox får du även efter övergången.

Visserligen har gamla Kabelvision, som numera heter Tele2Vision, korats till Sveriges tröttaste kabeloperatör, men ändå...

Apropå Kopparstaden, dess hyresgäster och den analoga släckningen skriver Tele2Vision så här på sin hemsida om kravet på att köpa en box: "Det är bara dem som i dag ser tv via en analog antenn som tvingas byta till en digitalbox för att över huvud taget kunna se tv. Som kund hos Tele2Vision påverkas du inte alls eftersom du får alla signaler via vårt kabelnät. Om det behövs kodar vi om de signaler som kommer oavsett vilken typ som sänds eller vilka du har möjlighet att ta emot."

Det borde vara fullständigt klarläggande.

Men för Kopparstadens hyresgäster i Falun, kanske andra också, tycks digitaldimman tjockna. Vad ska de tro, vem ska de lita på?

Nog med det digitala för för i dag. Temat lär återkomma...

Däremot återkommer inte den danska Krönikan. Åtminstone inte inom överskådlig tid. På min önskelista står dock en fortsättning väldigt högt. Anledningen är enkel: Jag gillar detta dansk-svensk-norsk-isländska samarbete. Det har ytterligare ungefär en miljon tittare gjort de fem senaste måndagarna. Men mest av allt är det danskt. Heja danska tv-serier!

Nu ser vi fram mot hur det fortsätter för Ida, Erik, Søs och de övriga.

Det var fortfarande bara 1965 när de sa adjö i måndags.

Men vi får väl se. Erfarenheten visar att Danmark faktiskt prioriterar kvalitet framför kvantitet även när det gäller den mest populära tv-dramatiken.

Ungefär lika många tittare sade i måndags adjö till första omgången av Lost i onsdags kväll. Men vi behöver inte alls vänta lika länge på fortsättningen. På onsdag kör årgång två i gång. Redan på tisdag är det förresten ett pilotavsnit.. Destination Lost, som ska ge bakgrunden inför årgång två.

Apropå tv-dramatik: Det höjdes något öga av förvåning att Medicinmannen hade tappat från 1,9 till 1,5 miljoner tittare mellan avsnitt ett och två. Själv är jag inte ett uns överraskad. I stället var det premiärkvällens publik som var chockerande stor.


Hans Dahl
har väldigt många kanaler i sin tv och tittar nyfiket och kritiskt på de flesta. Det är dock ingen hemlighet att han allra helst zappar över till välgjorda serier. En spännande fotbollsmatch i tv missar han sällan.
Synpunkter på tv-innehåll och tv-tittande tar han emot på e-post
hans.dahl@daltid.se.

Mer läsning

Annons