Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna med noll

Annons

När världshälsodagen uppmärksammas den 7 april i Paris, i närvaro av president Jacques Chirac, är det trafiksäkerheten som står i fokus.

- Det är första gången som WHO gör trafiksäkerheten till en världshälsofråga. Bakgrunden är att trafikolyckor är den nionde största dödsorsaken alla kategorier i världen. Vad värre är: Man räknar med att inom 10 till 15 år är död genom trafikolycka den tredje största dödsorsaken. Därmed är det ett genuint folkhälsoproblem.

När WHO då presenterar en global rapport om trafiksäkerhet har Sverige i mångt och mycket varit förebilden.

- Man kanske inte ska säga att WHO plankat vår trafiksäkerhet rakt av, men man kan säga att det är väldigt svenskt. Rapporten är väldigt inspirerad av svenskt sätt att se på trafiksäkerheten.

Den svenska modellen bygger mycket på tanken att förr eller senare gör människan fel. Då gäller att att se till att dödsolyckor ändå kan undvikas.

- Det handlar exempelvis om säkra gångpassager, cirkulationsplatser och mötesfria vägar, som nu får efterföljare i hela världen. Vi har visat att detta fungerar, att man faktiskt kan nå fantastiska resultat, säger Tingvall.

- Från andra länder är man också mycket imponerad över vårt sätt att jobba väldigt nära fordonsindustrin, åkeriägarna, taxi- och bussbolag, och med kommuner.

Den 14 april fortsätter Claes Tingvall till FN:s generalförsamlings trafiksäkerhetsseminarium i New York, som leds av generalsekreterare Kofi Annan.

- Något liknande har inte tidigare hållits på den här nivån när det gäller trafiksäkerhet, säger Tingvall.

Han är glad. Han är stolt.

- Självklart är det kul för egen del. Men framförallt: Det är kul för Sverige, det är kul för Vägverket, det är kul för alla som jobbar med trafiksäkerhetsfrågor.

I centrum står Sveriges arbete med Nollvisionen, som gett trafiksäkerheten ett rejält lyft. Men som också fått bakslag, eftersom delmålet mot visionen inte ser ut att uppfyllas.

- Tiden är den viktigaste faktorn för detta. Det tar tid att byta ut fordon. Det tar tid att ändra infrastrukturen. Men det positiva är att det hela tiden händer bra saker. Tittar man på hur många som dör i det här landet i förhållande till storleken, så ligger vi på högsta plats i världen när det gäller trafiksäkerhet.

Sverige och Tingvall har länge jobbat med att få upp trafiksäkerhet på den globala agendan.

- Det som händer nu är enastående. Vi har sagt att förr eller senare kommer trafiksäkerhet upp på den globala agendan. Nu gör den det. Och att den då skulle vara så väldigt svenskinfluerad hade vi nog inte riktigt trott.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons