Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna med avslag

Annons

Varje år inkommer mängder av ansökningar till Falu kommun om bidrag till föreningar och projekt. En stor del av bidragen till dessa verksamheter kommer från donationsstiftelserna. Nu riskerar många ansökningar att få nej av kommunen på grund av börsfallet.

- Vi har redan märkt av en kraftig minskning av utdelningen. Vi kan bara beklaga att vi inte kan hjälpa de som kommer in med ansökningar, säger Per Pettersson, tillförordnad socialchef.

Som en av flera indragningar nämner han stödet till handikapporganisationer på 900 000 kronor årligen, pengar som tidigare kunde betalas ut från donationsstiftelserna. Det går inte längre utan dessa bidrag har fått klämmas in i den ordinarie driftsbudgeten, de ansågs för viktiga för att slopas. Många andra kommer lämnas helt utan stöd.

Vid årsskiftet förvaltade kommunen 135 stiftelser med ett samlat värde av 79 miljoner kronor. 2001 var ett dåligt år på börsen och kommunens stiftelser tappade 5 miljoner i värde. I år kan det bli fråga om ett rejält ras.

- Vi får halvårssiffrorna från vår förvaltare i augusti, och det är förmodligen inte några jätteroliga siffror. Vi har säkert tappat 30 procent på aktiedelen, säger kommunens ekonomichef Jan Malmberg.

I siffror betyder det en värdeminskning på drygt 13 miljoner kronor, men det kan mycket väl röra sig om mer än så. Portföljen innehåller ett trettiotal aktier och fonder, bland annat krisföretagen ABB, Ericsson och Skandia. Ericsson och Nokia var vid nyår de tyngst vägande företagen i aktiekorgen. Sedan årsskiftet har Ericsson rasat med 80 procent och Nokia med 61 procent.

Det är svårt att finna några aktier alls i kommunens portfölj som inte har rasat. Tele 2 har gått från 378 kronor till 175, Skandia från 76 till 24 och ABB från 101 till 54 kronor senast betalt.

- Man kan hoppas att värdeminskningen är något mindre än börsindex eftersom portföljen bara innehåller tio procent telekom, säger Jan Malmberg.

Det uttalade målet för förvaltningen är att långsiktigt bibehålla värdet på portföljen och uppnå högsta möjliga årliga avkastning på tillgångarna. På kort sikt har med andra ord kommunen misslyckats med sitt mål.

Enligt instruktionerna ska portföljen bestå av 50 procent aktier och 50 procent räntebärande papper. Endast en mindre del får placeras i utländska värdepapper. Förvaltningen sköts av en kapitalförvaltare som heter Carlson Investment Management AB som hör till Den Norske Bank. Förvaltaren tar omkring en halv miljon i årlig avgift för att ta hand om stiftelsernas pengar.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons