Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rajtan-tajtan med Rajtan band

Annons

Musikanteri på högsta nivå bjöds till jordgubbarna.

Visserligen tillhörde jag de lyckostar som fick uppleva Victor Borge live, men det känns inte som någon våldsammare överdrift med ett försynt jämförande.

Under nära en timme bjöd Thomas Lundqvist, Fred Lane och Kjell Westling på en smågalen musikfest där man inte satt säker för musik utan skyddsnät en enda sekund.

Vad sägs om gamla "Hässelbystäppen" i dramatisk recitationsversion av Lundqvist eller Lanes sanslösa Elviscovers. Ingenting är omöjligt när den här trion sätter sig mitt i sin instrumenthög och drar igång sin show, mycket välrepeterad och till synes bestående av idel stundens musikaliska barn.

Mitt i all galenskap sjunger Fred Lane en mycket övertygande "Julvisa i finnmarken", Dan Andersson när han låter som mest trovärdig.

Fred har för övrigt översatt en hel del av skaldens dikter.

Den mångkunnige engelsmannen är ingen ny bekantskap för publiken i våra trakter. Under ett flertal år var han flitig gäst vid spelmansstämman i Sunnansjö och han gjorde också ett radioprogram med sin spelkamrat Henry Fredriksson i Ludvika.

Även resten av trion har musikaliska kopplingar till bygden.

Kjell Westling har ofta samarbetat med Roland Keijser och Lindqvist - som för övrigt skrivit seriefiguren Bamses signaturmelodi - har vi också hört på Sunnansjöstämman.

En sak var torsdagspubliken rörande ense om; Trion är välkommen tillbaka till dessa bygder så ofta som möjligt.

Ett gammalt original konstaterade en gång att "musik, det är allt bra fult!"

Jag vill gärna komplettera med att det är minst lika roligt som fult. I varje fall när Rajtan Band står inför publik.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons